Макар вече да се вижда края на лятото, все още ни предстоят доста топли дни. Динята и пъпешът се откриват по всички магазини за плодове и зеленчуци.

Освен вкусни, тези плодове са и доста полезни. Открихме и още 6 такива вкусни летни изкушения, които освен да задоволят сетивата ни, ще ни направят и по-здрави.

Така че, сега е времето да си измиете малко плодове и да видите какви интересни и полезни факти сме ви подготвили…докато не е свършило лятото.

Ето кои са въпросните топ суперхрани

  1. Диня – Динята е един от най-диетичните плодове. Но това не е единственото ѝ предимство.

Според учени от Щатския университет във Флорида може да бъде добър помощник срещу прехипертония – предшественик на сърдечни проблеми. Тя съдържа антиоксиданти, витамин А, витамин В6 и витамин С.

  1. Смокини – Те са чудесен източник на диетични фибри, които засищат за по-дълго време. Богати са на пребиотици, които помагат за доброто състояние на чревната флора.

Според изследвания, консумацията им може да предпази от диабет и рак на гърдата. Те съдържат голямо количество калций и калий.

  1. Пъпеш – Любимият на много плод съдържа едва 50 ккал за един малък резен от него. Съдържа голямо количество ликопен, витамин А и витамин С. Учени от Харвардския университет са установили, че жените с повече ликопен в кръвта са 33% по-малко склонни към развитие на сърдечно-съдови проблеми.
  2. Домати – Доматите се считат за плод-лекарство. Те съдържат едни от най-мощните антиоксиданти, полезно са за нормалното функциониране на мозъка.

Предпазват от вредното влияние на слънчевите лъчи. Те съдържат голямо количество витамин С, витамин Е и бета-каротин. В доматите е открита и фолиева киселина, задължителна за бременни жени и от полза срещу депресия.

Ето още няколко топ летни избора

  1. Грозде – Сезонът на гроздето е най-вече в края на лятото. Всусните зрънца укрепват нервната система, стените на кръвоносните съдове и костите.

В гроздето се съдържа много калий, калций, магнезий, цинк, фосфор и желязо.

  1. Ягоди – Вкусните червени плодчета съдържат по-голямо количество витамин С, отколкото в портокалите. Изследователи са открили, че редовната консумация на ягоди поддържа кожата млада и сияйна.
  2. Праскови – В сочните плодове се съдържа добро количество витамин С, калий, който поддържа сърдечно-съдовата система и фибри. Освен, че не са калорични, те поддържат доброто здраве на храносмилателната система.
  3. Малини – Малините съдържат в себе си цели 87% вода, които ги прави отлични за допълнителна дехидратация. Те съдържат много витамин С и антиоксиданти, а освен това имат и флавоноиди.

Фловоноидите кверцетин и галова киселина е доказано, че повлияват добре здравето на сърцето и поддържането на здравословно тегло.