Автоагресия или нанасяне на вреда на самия себе си помага за изразяването на чувствата, които човек не е в състояние да предаде с думи, да се отдели от собствения си живот или да изпусне навън емоционалната болка, като си причинява физическа. Това може да осигури облекчение, но само за кратко време.

Впоследствие болезнените усещания отново се завръщат и човек отново започва да изпитва необходимост да си нанесе вреда.

Ако желае да се измъкне от този порочен кръг, но не знае как да го направи, е необходимо да помни следното: всеки един човек заслужава да се чувства все по-добре и това може да се постигне без нанасянето на вреда.

Какво представлява автоагресията?

Нанасянето на физическа вреда на самия себе си – това е физически способ за справяне с преживяванията, свързани със стреса и дълбоката емоционална болка. Може да не прозвучи логично, но някои хора се опитват да избегнат емоционалната болка, като си причиняват физически страдания.

В такива случаи възниква усещането за безизходица, а нанасянето на вреда на самия себе си се превръща в единствения способ за справяне с такива болезнени емоционални състояния като тъка, пустота, ненавист към себе си, чувство за вина и ярост.

Проблемът се заключава в това, че такова облекчение не продължава дълго. И се равнява на поставянето на лепенка на раната или ако е необходимо, зашиването ѝ.

Но след известно време, когато кръвотечението спре, самата причина няма да бъде отстранена. И ще доведе до появата на нови проблеми.

Болшинството от хората, които нанасят физическа вреда на себе си, се опитват да скрият този факт от околните. Възможно е това да се случва, поради срам или страх, че ще останат неразбрани.

Митове и факти за автоагресията

Често такива теми се оказват забранени за общуване, затова хората не разбират мотивите и причините, поради които един човек нанася на себе си физическа вреда.
Не позволявайте на митовете да застанат на пътя ви при оказването на помощ на тези, за които сте загрижени.

Мит №1 – хората си прерязват вените и си нанасят други физически травми, просто опитвайки се да насочат вниманието към себе си.

Факт – горчивата истина е, че хората обикновено се нараняват тайно. Те не се опитват да манипулират другите или да насочват вниманието към себе си. Всъщност страхът или чувството за срам не им позволяват да помолят за помощ.

Мит №2 – такива хора са безумни и/или представляват опасност за околните

Факт – в действителност много хора, които преднамерено се нараняват, страдат от депресии, постоянна тревога или преживяват последствията от сериозна психологическа травма.

Мит №3 – хората, които се нараняват, се опитват да се самоубият

Факт – най-често те не желаят да умрат. При нанасянето на физически травми на себе си, те се стремят да сложат край на живота си със самоубийство – в този случай те действат на принципа на замяната.

Симптоми на автоагресия

Подразбира се всяко умишлено нанасяне на физическа вреда. Сред най-разпространените способи да наранят себе си, които хората използват, за да наранят себе си, са следните:

• Порязвания или дълбоки драскотини по кожата;
• Обгаряне на себе си;
• Нанасяне на удари на себе си с главата в твърди предмети или стената;
• Умишлено непозволяване заздравяване на съществуващи рани – разчесване, раздиране;