Много хора спират консумацията на хляб и тестени изделия, когато са на диета, но знаем ли какво се случва в организма след това?

Да поговорим за доброто, лошото и запека

Когато изключите хляба от менюто си съдържанието на въглехидрати силно ще се понижи. Всъщност независимо дали сте изключили от менюто си рафинираните зърна или пълнозърнестите храни последиците от това решение могат да се проследят в широки граници. Ето един поглед към широкия спектър от нещата, които се случват, когато премахнете хляба напълно от менюто си:

Когато намалите приема на въглехидрати първото нещо, което ще забележите е рязката загуба на килограми. Но всъщност тялото се освобождава от водата, а не от мазнините.

Според Мари Спано, диетолог и треньор: „Когато въглехидратите се складират в тялото под формата на гликоген, всеки грам въглехидрати се равнява на четири пъти от количеството му във вода“. Това е причината след като намалите въглехидратите да ускорите освобождаването на вода в тялото.

Според Спано: „Въглехидратите са основен източник на енергия, необходима на мозъка за правилното му функциониране. Когато понижаваме количеството на въглехидратите мозъкът работи по бавно, особено след като нивата на гликоген започнат да се изчерпват“. Всъщност липсата на гликоген в тялото е причина мазнините да се разрушават и да се образуват малки фрагменти, наречени въглеродни кетони. Резултатът от появата им е лош дъх, умора, виене на свят, безсъние, сухота в устата и гадене. След като мине известно време тялото успява да се адаптира към промените, затова няма нужда от безпокойство, въпреки това въглехидратите все още ще са предпочитан източник на гориво.

Липсата на въглехидрати води до повишаване на нивата на кръвната захар. Според скорошно изследване, публикувано в Американския вестник по клинично храненето, центровете на мозъка се пристрастяват и това води до непрестанно чувство на глад. Според диетолога Алекс Касперо: „Ако храната, която консумирате съдържа повече фибри или пълнозърнестите храни, може да предпази нивата на кръвната захар от резкия спад, освен това ще помогнат и да понижаването на апетита."

Според проучванията съществува опасност поява на сърдечно-съдови заболявания и дори диабет. В публикуваното през 2014 г. проучване в „PLoS ONE“ се посочва, че рафинираните въглехидрати и мастни киселини повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Според доклад на Американската асоциация за сърдечни заболявания, пълнозърнестите храни подобрят нивата на холестерола и могат да намалят опасността от сърдечно-съдови болести, инсулт, затлъстяване и диабет тип 2.

„Зърнените култури са богати на желязо, магнезий и витамини от група В. Всички те имат важно значение за поддържане на енергийните нива“, казва Спано, след като отбелязва, че много хора страдат от липса на магнезий.

„Освен това въглехидратите са предпочитан източник на гориво за тялото и всички клетки забавят функциите си, без здравословните му доставки“, казва Касперо.

Неотдавнашно проучване на „Nutrition Research установява, че 92% от възрастните в САЩ не получават достатъчно от фибри. Фибрите са важни за функционирането на тялото и представляват несмилаема част, която може да се получи само от растенията и зърнените храни. Те помагат за стабилизиране на кръвната захар и понижаване на риска от затлъстяване и хронични заболявания.

„Въглехидратите независимо дали са рафинирани повишат нивата на невротрансмитера серотонин, който ни кара да се чувствам добре“, казва Касперо. Затова когато изключите напълно консумацията на въглехидратите, получени от пълнозърнести храни ще навредите на мозъчната си дейност.