В рецензирано научно издание беше публикувано изследване, което показва, че съвсем скоро лечението на кариес може да стане толкова просто, колкото и приема на пробиотици за възстановяване на чревната микрофлора.

Интересът на учените бил съсредоточен върху „добрите” и „лошите” бактерии на устната кухина, а също и взаимодействието между тях и влиянието едни на други. За новите перспективи и данните от изследвания в настоящата статия.

Кариес – разпространение и механизъм на развитие

Изследване, проведено в САЩ, показва, че при 91% от хората на възраст 20-64 години имат кариес на поне един зъб. Това разпространено е било обосновано от редица предразполагащи фактори, сред които са:

  • Ядене на полуфабрикати и fastfood;
  • Злоупотреба със захарни изделия и газирано;
  • Намаляване на пресните зеленчуци и плодове;
  • Ниско ниво на хигиена;

Кариес – това е патологичен процес на разрушаване на зъби, предизвикани от някои представители на стрептококи, и за профилактика на неговото възникване голямо значение има pH на устната кухина.

Известно е, че в киселинна среда бактериите, предизвикващи кариес, започват активно да се размножават, развиват и отделят киселини, които разграждат емайла.

За да останат зъбите здрави, е важно да се поддържа алкален или неутрален показател pH. А прекомерното разрастване на патогенни бактерии увеличава риска не само от кариес, но и други заболявания на устната кухина.

Именно поради тази причина по време на преглед зъболекарят може да направи някои тестове.

Изследванията на зъболекарите са били насочени именно към установяване и разбиране на механизми, които водят до формиране на киселинно pH.

Това търсене доведе до откриване на нов бактериален щам, който може да държи растежа на бактериите под контрол и размножаването на патогенни микроорганизми.

Изследването даде възможност на откриване на ново лечение на кариес, да се преразгледа ролята на пробиотиците в профилактиката и лечението на този патологичен процес.

Бактерии под контрол

Предходни изследвания на зъболекари показват, че урея и аргинин помагат за неутрализиране на киселината в устната кухина и връщат pH към безопасни стойности, когато протича задържането на растежа и размножаването на патогенни бактерии. Тези изводи спомогнали да се направят научни и клинични изследвания.

Интересът на зъболекарите бил съсредоточен върху това, че в хода на жизнената дейност много бактерии могат да отделят аргинин, но нямало яснота кои били най-активни.

В миналото непознатият щам стрептококи, който засега е с название А12, привлича вниманието на учените. За изследване свойствата на тези микроорганизми били събрани проби от зъбна плака, образувана от бактерии, обитаващи устната кухина и отнасящи се към провокатори на кариес.

От повече от 2000 бактерии, обитаващи устната кухина и зъбната плака, били изолирани малко повече от 50, които се оказват способни да метаболизират аргинин. А12 притежават и други свойства, които помагат за предотвратяване развитието на кариес.

Авторите на изследването се надяват да използват резултатите за разработването на ефективни мерки за профилактика, особено при пациенти със съпътстващи заболявания.

Сега изследванията са съсредоточени върху получаване на доказателства на това, че носителите на бактерии А12 по-рядко страдат от кариес.

Достоверни доказателства и по-ясно разбиране на защитния механизъм позволяват да се премине към следващ етап изследвания.

Това е създаване на лекарствени препарати, които по своята работа напомнят на пробиотици и могат да предотвратят развитие на кариес.