Бронхит – това е заболяване, което ежегодно засяга милиони хора по цял свят. В лигавицата на бронхите се развива възпалителен процес, причина за който могат да бъдат вируси или бактерии.

Възниква при хора от различна възраст – от кърмачета до хора в напреднала възраст.

Острият бронхит най-често това е един от вариантите на остра респираторна вирусна инфекция, а хронична възниква при тези, които имат постоянен контакт с веществата, дразнещи бронхите.

Основната особеност на бронхита се заключава в това, че може да доведе до развитие на още по-сериозно заболяване – остра пневмония.

Затова и при най-малко подозрение можем да се обърнем към лекар, да си направим прегледи и да приемаме всички предписани препарати. Какви лекарства се изписват за лечение на тази болест? Ефективни ли са инхалациите и спомагателните методи?

1.Антибиотици

Ако става въпрос за остър бронхит, който се е развил при здрав човек или дете, то в 90% от случаите причината за него са вируси.

Съществуват много разновидности на простудните заболявания, но при всеки от тях има различни особености и симптоми. Най-често дихателните пътища се засягат при заразяване ротавирусна вирусна, понякога от парагрип или аденовирус.

На този фон вирусните частици проникват в клетките на епитела на бронхите и ги разрушават.

В резултат се развива възпалителен процес, при който се образува специфична слуз – храчка, която болният се стреми да изкашля, тоест да я изведе навън.

Отчитайки, че в повечето случаи причините за остър бронхит са вируси, антибиотици не са нужни за болните.

Но при хората със слаб имунитет при тези, които имат съпътстващи заболявания на бронхобелодробната система, захарен диабет, при бременните и кърмещите или малки деца има риск от присъединяване на вторична бактериална флора.

В този случай процесът ще е с вече смесен характер и са необходими антибактериални препарати – антибиотици.

Обикновено болестта придобива вълнообразно протичане, след периода на подобрение отново настъпва влошаване. Повишава се температурата, храчките стават бяло-зелени или жълтеникави.

В кръвните изследвания се увеличава съдържанието на неутрофили и микроскопията на храчките потвърждава нейния гноен характер. Но от тези тънкости разбират само лекарите, затова не трябва сами да си поставяме диагноза на бактериален бронхит.

Лекарства срещу кашлица

Българите много обичаме да приемаме лекарства против кашлица. Действително този симптом съществено понижава качеството на живот – не ни позволява да спим спокойно.

Естествено веднага щом се появи, единственото желание на болния е по-бързо да се избави от него. Поради тази причина в почти всеки дом има запас от лекарства против кашлица.

Но не трябва да се бърза, тъй като кашлицата това е рефлекс, който спомага за ускоряване на отделянето на храчки от възпалените бронхи.

Ако потиснем кашлицата с лекарства, тя ще се натрупва там и ще запуши лумена на дихателните пътища, което значително ще влоши състоянието на болния.

Съответно ще се увеличи риска от развитие на пневмония. От гледна точка на патогенезата на заболяването, в първите 3-4 дни трябва да започнем прием на лекарства.

Инхалации чрез небулайзер

Инхалацията – това е отличен метод за спомагателно лечение при бронхит. Представлява вдишване на аерозол на различни лекарства чрез маска или тръба на небулайзер . Частиците се смилат и проникват в най-дълбоките отдели на дихателните пътища.

Най-разпространените препарати, които могат да се приемат инхалационно – това са средства за разреждане на храчки и различни бронхолитици.