Как да укротите побойниците? Трябва ли да се изяснява кой е започнал първи? И кога хулиганът трябва да бъде похвален?

Повод все ще се намери

В детството всички се бият – или почти всички. Причина за конфликт винаги ще се намери. Някой е взел, без да пита, чужди играчки, друг пък се подмазвал или умилквал на възрастните, а някого родителите обичат повече от неговите братя или сестри, как да не набиеш любимеца?

На ход идва каквото е удобно – и юмруци, и възглавници, и дори тежки предмети. Понякога намесата на възрастните пречи на децата да си навредят едно на друго.

Но това, кое е най-изненадващото, само след няколко минути спречкалите се деца си играят заедно и се смеят. А родителите пият валериан и не могат да решат какво да правят с хулиганите.

А трябва да решат задължително. Защото именно от позицията на родителите зависи, ще изчезне ли агресията между децата, ще поддържат ли те отношения, кога ще пораснат, или така ще продължат да си изясняват кой е по-достоен, кой обичат повече в семейството.

В търсене на причината

Най-разпространената е ревност. Разбира се, децата са различни и всеки родител обича всяко от тях по различен начин, но да се отделя и да се глези едно в ущърб на другото означава да се подлива масло в огъня на ревността.

Децата винаги, във всяка ситуация трябва да се чувстват обичани, и неповторими, тогава няма да е нужно да завоюват татко от мама и да се борят с конкурентите за тяхното внимание.

Втората най-разпространена причина е изясняване на въпроса – „твое“ или „мое“. Децата имат силно развито собственическо чувство, и всеки опит някой да им вземе вещ, без да пита, се оценява като обявяване на война.

Задължително детето трябва да се учи да дели, но то трябва да има и собствени неща, които никой без разрешение да не може да му вземе. Това трябва да се превърне в семейно правило.

Много конфликти са свързани с „отстъпи на по-малкия“. По-малкият не трябва да се качва на главата на по-големия само защото е имал щастието да се роди по-късно. Възрастните определят това голяма несправедливост, любовта към по-малкия не добавя това.

Понякога се случва децата да се бият и заради семейни проблеми. Те добре усещат напрежението между родителите, и караниците в този случай са по-скоро изблик на недоумение, обида и страхове. Ако вашите деца постоянно се карат – може би, причината е във вас, възрастните.

Освен това детето може да се опитва да се доказва в караниците у дома, ако нещо не му е провървяло във външния свят – в училище или на градина.

И още една банална причина за караници между децата – просто им е скучно и се карат и се бият, за да се разсеят. Понякога при възрастните се случва същото.

Няколко признака на мъдри възрастни

1. Не крещят – това е трудно, но родителят не трябва да се поддава на емоциите.
2. Хвалят децата, когато сами са намерили изход от ситуацията – духът на сътрудничеството, взаимната подкрепа и търпимост.

За да изкарате на бял свят агресията, която се натрупва, можете да научите децата да си рисуват карикатури едно на друго или да си правят бой с възглавници.