Още преди 50 години за бебетата, които били лишени от майчино мляко след раждането и в ранна възраст – до въвеждането на захранването и плътната храна, един от основните хранителни продукти за такива бебета било кравето мляко.

И с него хранели всички, въпреки необичайно червените бузи, обривите по кожата и проблемите с изпражненията. Но днес по отношение на кравето мляко мнението на педиатрите и диетолозите рязко се промени.

Според съвременните канони за хранене на бебета, пълномасленото краве мляко, също както и това от други животни, е препоръчително да се въвежда не преди детето да е навършило 1 година.

То се показа като не най-подходящият за децата продукт, защото има доста негативни реакции. Защо препоръките така се промениха и с какво се провини кравето мляко, ще ви разкажем с настоящата статия.

Краве мляко в храненето на децата

Съвременните препоръки за хранене деца в ранна възраст, които поради някакви причини не се кърмят, предполагат отказ от използване на пълномаслено мляко на животни до възраст приблизително от 1 година.

Това се обяснява с факта, че млякото не се отнася към адаптираните продукти, предизвиква многобройни алергични и други негативни реакции от страна на още неукрепналото храносмилане, нарушават се обменните процеси на бебешкия организъм.

Затова днес се препоръчва замяната му с адаптирани млечни смеси, които са максимално близки по състав на майчината кърма.

Проведени бяха мащабни научни изследвания по изучаване на здравето на децата в ранна възраст, които били кърмени с краве мляко.

Резултатите позволяват с увереност да се твърди за доказано отрицателно въздействие на кравето мляко върху здравето на деца до 1 година.

Защо е лошо малките деца да пият краве мляко на место кърма?

Да започнем оттам, че кравето мляко е предназначено за кърмене на телета, които растат много по-активно и бързо, отколкото децата в ранна възраст.

Освен това кравите се отнасят към тревопасните животни, а човекът по природа е хищник, той употребява животинска храна заедно с растителна.

Съответно разликите в ензимните процеси на храносмилането на децата са заложени генетично. Включително и разликите по отношение на първия продукт за храносмилане – майчиното мляко – аминокиселинният, минералният и мастният състав на който се различава от този на кравето мляко.

С други думи кравето мляко е изключително подходящо за растеж и развитие на телета, но не и за деца. В неговия състав се съдържа голямо количество полезни за детето вещества.

Дори и полезните вещества, ако се употребяват в по-големи количества, могат да навредят на детското здраве. Кравето мляко съдържа 3 пъти повече белтък от майчината кърма, а също в него три пъти е превишено необходимото за кърмачето количество соли, фосфор и калций.

С какво е опасен съставът на кравето мляко?

Ако всички вещества на кравето мляко са полезни, но са в много големи количества, с какво това е опасно за детето? Излишъкът от белтъци и минерални компоненти не е необходим на бебето, тези вещества съществено натоварват храносмилателната и другите системи, особено отделителната.

За да отстранят 3-кратното натоварване със соли и белтъци, бъбреците работят с усилие.

Това е особено опасно в първите месеци от живота, когато всички органи и системи са изключително нежни, организмът е незрял и страда от голямо напрежение.