Какво ни говори външният вид на ухото

Ухото е сложно устроен орган, който позволява възприемането на цяла палитра от звуци на заобикалящия свят. Понякога по външния вид на ухото може да се заподозре наличието на определен проблем или болест, например, подагра. В тази ситуация най-важното е да се разпознаят възможните симптоми и да се потърси лекар за прегледи. Но за начало как функционира ухото.

Как човек слуша

Както е известно, звуковата вълна се разпространява по всички направления благодарение на молекулите на въздуха. Звуковите колебания първоначално постъпват във външното ухо, а след това и в средното, което е представено от 3 костици. Те предават постъпилия сигнал във вътрешното ухо и едновременно го усилват. Във вътрешното ухо – лабиринт, протича раздразнение на слуховите нерви – ресници и преобразуване в импулс. По такъв начин звуковите колебания се предават на слуховия нерв, който насочва информация към кората на главния мозък.

Какви проблеми могат да се открият по външния вид на ухото

Гънки на ухото и сърдечно-съдови заболявания

Учените стигат до извода, че наличието на гънка на възглавничката на ухото – една или няколко, е признак на повишен риск от развитие на исхемична болест на сърцето.

Наистина в хода на статистическите изследвания е открита взаимовръзка между появата на тази бразда на долната част на ухото и развитието на сърдечно-съдови заболявания. Корелацията между този признак и вероятността от развитие на сърдечно заболяване е до 90%. Предполага се, че образуването е свързано с дефектен колаген.

Наличието на гънки в кръвоносните съдове, в стените на които се съдържа този неправилен колаген, може да доведе до появата на турбулентни /със завихряния/ потоци кръв и впоследствие деформация на съдовата стена. В образувалите се увреждания започват да се трупа холестерол и се формират атеросклеротични плаки. Така възниква атеросклероза – една от причините от развитие от исхемична болест на сърцето. С времето плаките е възможно да образуват тромби и тогава може да се развие инфаркт на миокарда.

Ако преди гънката на ухото и гладка, но внезапно на нейната повърхност се появи бръчка, това е повод да се потърси кардиолог и да се направят изследвания на сърцето. Задължително е необходимо да се проведе електрокардиограма, а също и да се даде кръв за холестерол.

Косми в ушите при жените като симптом

Наличието на косми в ушите е напълно нормално явление и може да сигнализира за доста високи нива на дехидротестостерон – производен на тестостерона, основен мъжки полов хормон. При поява на подобна ситуация при жените може да е признак на определени проблеми, а именно: нарушението на баланса между женските полови хормони – естрогени и мъжки – андрогени.

Хормоналният дисбаланс може да е ранен симптом на настъпваща менопауза. Ако жената е в зряла възраст, най-често това е свързано с възрастови изменения. Но появата на този признак в ранна възраст, например, 25-30 години, може да е признак за тумор на надбъбречните жлези. В този случай е желателно е да се обърнем към гинеколог или ендокринолог и да си направим изследване за нивата на хормоните.

Течна ушна кал и рак на гърдите

Обилното отделяне на полутечна ушна кал от външния слухов проход може да е признак на онкологично заболяване. Според статистиката, сред жените, при които се отделя голямо количество течна ушна кал и най-често се среща рак на млечната жлеза.