Колоездачното състезание Тур дьо Франс продължава 21 дни и изисква от участниците нечовешка издръжливост. За времето на „Големата линия“ велосипедистите преодоляват до 4000 километра и ежедневно изгарят около 6000 килокалории.

Такъв разход на енергия може да се възстанови с 3 килограма пържоли или 2 кутии протеинови барове, но спортния консултант на отбора Garmin Sharp, решил да усъвършенства менюто на своите колоездачи.

Правилата за хранене на най-добрите състезатели на Тур дьо Франс са подходящи за всеки, който желае максимално бързо и безопасно да се възстанови след сериозна загуба на енергия.

Закуска 4 часа преди интензивните натоварвания

Колоездачите на отбора Garmin Sharp закусват в 8 часа сутринта, 4 часа преди старта. На трапезата им има овесена каша, бял ориз и макарони – по избор. Спортистите ядат само това, което им харесва.

Спортният консултант на отбора Роби Кетчъл е убеден, че когато човек се храни с удоволствие, неговият организъм се възстановява по-бързо. Освен това, ако не тъпчат състезателите с невкусна храна, те биха изяли много повече.

Енергийни коктейли – на всеки час

Час след закуската, за времето преди загрявката, колоездачите успяват да разходват от 600 до 900 килокалории.

Важно е тази загуба да се възстанови, докато състезанието не започне, затова на спортистите им се дават енергийни протеинови коктейли по половин литър на всеки.

Подкрепа с оризови палачинки

За да не ги напуснат силите в най-отговорния момент, на всеки час те се подкрепят с грижливо опаковани оризови палачинки – солени или сладки, според вкуса.

По трасето са разположени зони за хранене, където уморените състезатели могат да се подкрепят със сандвичи. Много такива спирания изглеждат само загуба на време, но Кетчел твърди, че пълноценното междинно хранене, е едно от главните условия за победа.

Възстановяване на водния баланс

По време на състезанието организмът на спортиста губи течности, поради което се нуждае от големи количества студена вода, за да избегне обезводняване и сладки газирани напитки за възстановяване на нивото на захарта в кръвта.

Също състезателите следят и за най-малките колебания на теглото. Дори ако по някаква причина те не чувстват жажда или глад, кантарът ще подскаже, че им е необходима допълнителна хранителна подкрепа.

Въглехидратни смеси за възстановяване на мускулите

След състезанието всеки спортист е необходимо да възстанови силите си и мускулните влакна. За това по пътя към хотела им се дават сладки въглехидратни смеси, варен ориз, омлети и други блюда от ястия, протеинови коктейли и шоколад.

Полезни мазнини и бавни въглехидрати за вечеря

Колоездачите на Тур Дьо Франс вечерят към 20 и 30 часа. Готвачите им приготвят вкусни зеленчукови и плодови ястия.

Любимите лакомства на колоездачите от отбора Garmin Sharp – ризото с чесън, праскови в бяло вино, ягоди с козе мляко. И полезни мазнини – зехтин и ядки – бадеми, кашу.

Вечерята на отбора на отбора на 40% се състои от въглехидрати, на 30 от белтъци, и на 30 от мазнини. За възстановяване на енергийния баланс, за вечеря колоездачите приемат не по-малко от 2500 килокалории.

Навярно недоумявате как след такива натоварвания колоездачите намират сили отново да се качат на велосипеда. Никаква фантастика – за отстраняване на мускулните болки учените специалисти в областта на спорта им препоръчват да пият екстракт от черен чай.

Ако получите схващане, залейте 4 пакетчета чай без кофеин с литър студена вода и оставете в хладилника за една нощ. Трябва да помогне!