Какво представлява едемът?

Едем или оток е необичайно натрупване на течност в определени телесни тъкани.

Течността може да се събере под кожата – обикновено по крайниците, най-често по краката (периферен оток или оток на глезена) или може да се натрупа в белите дробове ( белодробен оток).

Местоположението на отток осигурява на лекуващия ви лекар по-лесно да установи конкретната причина за отока.

Какви са симптомите на отока?

Симптомите зависят от причината за едема.

Периферен едем:

Симптомите на периферен оток са подуване на засегнатите зони, което причинява усещане за стягане около засегнатата област.

Подуването в резултат на периферен едем е зависимо от гравитацията. То ще се увеличи или намали с промените в позицията на тялото.

Кожата над подутата зона става стегната и лъскава и често когато я натиснете с пръст се появява вдлъбнатина. Това се нарича хлътващ оток.

При белодробен оток често нямате видими признаци, че задържате течности или подуване на крайниците. Това е така, защото течността се натрупва в белите дробове. Признаците и симптомите обикновено са:

  • Недостиг на въздух
  • Затруднено дишане в легнало положение
  • Събуждане поради липса на въздух и са ви необходими много възглавници, за да държите главата си повдигната и да спите комфортно.

Причини за едем

Една от основните причини за едема е повишено капилярно налягане.

Капилярите са най-малките кръвоносни съдове в организма и действат като филтри, пропускащи течности и хранителни вещества в околните тъкани.

Когато това налягане се увеличава, повече течност се отделя в околните тъкани, отколкото може да бъде пренесено обратно в кръвоносната система.

Това причинява подуване и нахлуване на тъканите, което се изявява като едем.

Бременността е един от факторите, които могат да доведат до едем при жените.

През този период на живота на жената, се увеличава обемът на циркулиращата кръв и налягането в кръвоносната система.

Това може да предизвика задържане на течности в тъканите, особено в краката и глезените.

Въпреки че в повечето случаи това е нормално явление по време на бременността, трябва да бъде наблюдавано от лекарите, за да не се превърне в по-сериозен проблем.

Заболяванията на бъбреците и черния дроб (част от хепатико-билиарната система) също могат да предизвикат едем.

Бъбреците играят ключова роля в поддържането на баланса на течностите в организма, като филтрират отпадъците и излишните течности, които се извеждат след това чрез урина.

При бъбречна недостатъчност или други заболявания на бъбреците, процесът на филтрация може да бъде нарушен, като доведе до задържане на течности и поява на едем.

Приемът на някои лекарства може също да бъде свързан с едем.

Например, някои антиинфламаторни лекарства, калциеви канални блокери, стероиди и антидепресанти могат да доведат до задържане на течности в тялото.

Това се дължи на тяхното влияние върху кръвоносната система или хормоналния баланс.

Лечение на едем

Компресиращите чорапи могат да бъдат полезни за подобряване на устойчивостта на капилярите и недопускането на изтичането на течности в околните тъкани.

Те могат да бъдат закупени от много търговски обекти и са най-подходящи при периферни отоци.

Подходящата поза на тялото може да облекчи състоянието и при двата вида едем – периферен и белодробен.

Например полагането на главата на няколко възглавници или на повече възглавници може да се използва при белодробен оток. Докато вдигането на краката над гърдите е подходящо при периферен едем.

Лечението на едем има за цел да:

  • Укрепи стените на капилярите, така че течността да остане в тях.
  • Отстрани причината, която кара капилярите да изпускат течност в околните тъкани.

Крайната цел на лечението при оток е да се отървете от излишната течност, която вече се е натрупала в организма. Най-често използваното лечебно средство е диуретик.

Той съдейства бъбреците по-бързо да отделят излишната течност от организма, което намалява общото количество течности в организма.

Диуретиците трябва да използват с повишено внимание, тъй като може да се стигне и до обезводняване.

Как да се предпазим от едем?

За да предпазим организма си от едем, трябва да обърнем внимание на няколко важни аспекта на нашия начин на живот и хранене.

  1. Здравословно хранене: За да се избегне едемът, трябва да се отдаде предпочитание на здравословни храни и да се избягват потенциалните алергени. Алергичните реакции могат да допринесат за появата на едем, затова е важно да се премахнат или ограничат храните, на които имаме непоносимост или алергия.

  2. Ограничаване на солта: Консумацията на прекалено много сол може да предизвика задържане на течности в тялото, което може да доведе до едем.

  3. Избягване на кофеин и алкохол: Кофеинът и алкохолът могат да допринесат за дехидратацията на организма, което от своя страна може да насърчи задържането на течности.

  4. Отказ от наситени мазнини: Яденето на прекалено много наситени мазнини, пържени храни и шоколад може да натовари черния дроб, бъбреците и панкреаса и да затрудни тяхната ефективност.

  5. Физическа активност: Редовното изпълнение на физически упражнения е естествен диуретик, тъй като подобрява циркулацията на кръвта и кислорода в тялото.