Какво представлява едемът?

Едем или оток е необичайно натрупване на течност в определени телесни тъкани. Течността може да се събере под кожата – обикновено по крайниците, най-често по краката (периферен оток или оток на глезена) или може да се натрупа в белите дробове ( белодробен оток). Местоположението на отток осигурява на лекуващия ви лекар по-лесно да установи конкретната причина за отока.

Какви са симптомите на отока?

Симптомите зависят от причината за едема.

Периферен едем:

Симптомите на периферен оток са подуване на засегнатите зони, което причинява усещане за стягане около засегнатата област. Подуването в резултат на периферен едем е зависимо от гравитацията. То ще се увеличи или намали с промените в позицията на тялото. Кожата над подутата зона става стегната и лъскава и често когато я натиснете с пръст се появява вдлъбнатина. Това се нарича хлътващ оток.

При белодробен оток често нямате видими признаци, че задържате течности или подуване на крайниците. Това е така, защото течността се натрупва в белите дробове. Признаците и симптомите обикновено са:

  • Недостиг на въздух
  • Затруднено дишане в легнало положение
  • Събуждане поради липса на въздух и са ви необходими много възглавници, за да държите главата си повдигната и да спите комфортно.

Причини за едем

Поддържането на баланса на течностите в организма е комплексно и зависи от много фактори. Причината за едема се състои в това, че малките кръвоносни съдове – капиляри пропускат течност в околните тъкани и това причинява тяхното подуване. Това може да бъде свързано с различни заболявания и състояния като бременност, чернодробни или бъбречни заболявания. Възможно е прием на някои лекарства също да е причина за задържане на течности.

Лечение на едем

Компресиращите чорапи могат да бъдат полезни за подобряване на устойчивостта на капилярите и недопускането на изтичането на течности в околните тъкани. Те могат да бъдат закупени от много търговски обекти и са най-подходящи при периферни отоци.

Подходящата поза на тялото може да облекчи състоянието и при двата вида едем – периферен и белодробен. Например полагането на главата на няколко възглавници или на повече възглавници може да се използва при белодробен оток. Докато вдигането на краката над гърдите е подходящо при периферен едем.

Лечението на едем има за цел да:

  • Укрепи стените на капилярите, така че течността да остане в тях.
  • Отстрани причината, която кара капилярите да изпускат течност в околните тъкани.

Крайната цел на лечението при оток е да се отървете от излишната течност, която вече се е натрупала в организма. Най-често използваното лечебно средство е диуретик.

Той съдейства бъбреците по-бързо да отделят излишната течност от организма, което намалява общото количество течности в организма. Диуретиците трябва да използват с повишено внимание, тъй като може да се стигне и до обезводняване.

Как да се предпазим от едем?

  • Ако имате някаква алергия, за да се предпазите от едем, трябва да премахнете от менюто ви всички известни на вас или такива, които подозирате храни – алергени.
  • Ограничете консумацията на сол.
  • Избягвайте консумацията на кофеин, алкохол , доколкото ви е възможно.
  • Ограничете яденето на животински мазнини, пържени храни и шоколад. Високото съдържание на мазнини в храните могат да намалят ефективността на телесни органи като черен дроб, бъбреци и панкреас.
  • Редовните физически упражнения са естествен диуретик, тъй като подобряват циркулацията на кръвта и на кислорода в тялото.