Всяка жена има собствено виждане по въпроса какво точно я привлича в един мъж, но се оказва, че мъжките недостатъци могат да действат притегателно за нежния пол.

Международна група експерти в областта на психологията от Полша, Великобритания и Финландия проведе изследване, от което се установили основните личностни черти на мъжете, привличащи дамите.

Резултатите от експеримента на психолозите е публикуван в списанието „Еволюцията и човешкото поведение“. Специалистите отбелязват, че не само положителните мъжки качества имат притегателна сила за жените.

Нежният пол често търси партньори от тъмната триада. Това означава, че на дамите може да ги привлече нарцисизмът, макиавелизмът и психопатията на техния потенциален партньор.

Да напомним, че качеството нарцисизъм се характеризира с мания за величие, гордост, самовлюбеност и липса на емпатия.

На свой ред, човек, при който се наблюдава макиавелизъм, си позволява да манипулира хората, да проявява цинично пренебрежение към установените нравствени норми. Съсредоточен е напълно е върху собствените си интереси и често лъже.

Известно е, че от психопатии страдат хора, демонстриращи асоциално поведение, излишна импулсивност, егоизъм, а също и безсърдечност или дори безпощадност.

В рамките на проучването психолозите обърнали внимание на това, че нежният пол често предпочита ниските и набити мъже, които имат груби черти на лицето.

Такива мъже привличат дамите на инстинктивно ниво, тъй като се асоциират с физическа сила, интелект и увереност. Всички тези качества, според жените, са необходими на надеждния партньор.

Същевременно, тези мъже, които притежават такава външност, много често са носители на 3 негативни качества – нарцисизъм, макиавелизъм, психопатия.

Учените отбелязват, че понякога влечението на жените към мъжете от тъмната триада не е пълноценно чувство. Освен това, подобни връзки много стигат до сключването на брак и създаването на семейство.

В проучването на психолозите участвали 2370 жени в зряла възраст. Специалистите предложили на доброволките да направят избор между 2 снимки на мъже. Някои от мъжете на снимките притежавали определени качества от тъмната триада.

Интересно е, че отрицателните черти на характера понякога помагат на мъжете да постигат успех. По-рано швейцарски психолози доказаха, че нарцисизмът и макиавелизмът способстват за кариерния ръст и за професионалния успех на представителите на силния пол.

А, както е известно, жените принципно се привличат от перспективни мъже, които имат намерение да се издигат в кариерата, това ги кара да се чувстват по-сигурни и закриляни от силния пол.

Макар че вероятно повечето от вас си мислят, че такива жени се интересуват само от парите на своите потенциални партньори, то всъщност не е така.

На всяка жена ѝ трябва истински мъж, на който може да има доверие и на който да опре при изпълнение на своята биологична функция – създаването на семейство, тъй като непосредствено след раждането, а и за отглеждането и възпитанието на едно или повече деца, подкрепата на мъжа е задължителна, включително и финансовата такава.

А жените се привличат от пламенни мъже, които понякога се оказват представители на тъмната триада, защото им харесва предизвикателството да бъдат с такива, спокойните и добри момчета по-скоро ги отблъскват, но най-често с такива създават семейства.

Както стана ясно по-горе обикновено връзките с мъже от тъмната триада са кратки и обикновено не се стига до сключване на брак и до създаване на семейство.