Киселините в края на бременността са доста разпространено явление, повечето от бъдещите майки се сблъскват с тях периодично, а други страдат от тях през цялото време на очакването на бебето.

Това чувство за парене и горчивина в гърлото и гърдите, предизвикано в различните етапи на бременността от различни фактори.

От какво пари в гърдите?

Диспепсия, както я наричат лекарите, е страничен ефект е действието на хормона прогестерон.

Образуван от плацентата, неговата основна функция е да отпуска гладките мускули на матката, препятствайки повишаването на техния тонус и спазми, но същевременно отпуска и сфинктера – клапана между стомаха и хранопровода, в резултат на което стомашните сокове проникват в хранопровода, предизвиквайки парене.

Киселините в началото на гестацията са обикновено вследствие на неправилно хранене, като това се отнася както за консумираните храни, така и за сроковете за приема на храна.

Мазното, пърженото, пикантното е необходимо да се изключи от менюто, вместо това трябва да се предпочитат немазните видове меса, зеленчуците, плодовете, и млечнокиселите продукти.

Следва бременните да се придържат към дробните хранения на малки порции. Като цяло това явление не е често и бързо преминава, но ако ви безпокои продължително време и се съпровожда с оригване, то трябва да се консултирате с лекар.

От началото на 4-тия месец основна причина за диспепсията е преяждане. Това се дължи на факта, че бебето расте, матката увеличава размерите си, за стомаха остава малко място.

Следователно обилният прием на храна е причина за притискане на стомаха, което предизвиква характерното парене.
Неслучайно на бременните се препоръчва да ядат по малко 6 пъти дневно.

Във всеки случай е необходима консултация със специалист, възможно е да се наложи медикаментозно лечение.

Киселините в 3-тия триместър на бременността се появяват поради тазовото предлежание на плода – седалищните му части са разположени към таза и главата му оказва натиск върху диафрагмата, като провокира неприятни усещания.

Съществува мнение, че силната диспепсия може да е признак за наднормено тегло на бебето или близнаци. В такива случаи се назначават препарати за стомаха със защитно действие, които обаче не проникват в кръвта и не нарушават корективи в киселинно-алкалния баланс.

Как да се избавите от киселините?

Най-лесните начин да се отървете от това неприятно усещане е да пиете хапче. Но трябва да помните, че далеч не всички медикаменти могат да се приемат от бременни, повечето от тях могат сериозно да навредят на плода.

Самолечението може да бъде опасно, трябва да потърсите лекарска помощ, който да ви изпише антациди, неутрализиращи киселината на стомашния сок, които не оказват въздействие върху здравето на майката и на детето.

Но средствата, съдържащи натриев бикарбонат, могат да предизвикат подуване и метаболитна алкалоза. Вместо това могат да се приемат калций и съдържащи алуминий – те са безопасни, а магнезиевите могат да предизвикат преждевременно раждане.

Естествени антациди са млечните продукти, немазните местни и рибни продукти, растителното и краве масло, белият подсушен хляб.

За да се предпазите от киселини, зеленчуците трябва да се ядат в настърган или в задушен вид, ябълките – в препечен вид.

В менюто трябва да присъстват сушени сливи и варено цвекло, те помагат за избягването на запек, който косвено предизвиква повишаване на вътрекоремното налягане и впоследствие проникване на стомашен сок в хранопровода.