При гадене лекарите изписват различни препарати, които помагат за справянето с неприятните усещания и за предотвратяване на повторната им поява.

Много от тези средства се отпускат само с рецепта. А ако гадене ни застигне внезапно, и липсва възможност да отидем на лекар, се налага да се търсят други достъпни средства.

Кои са най-ефективните средства против гадене, за които не е нужна рецепта. Предупреждаваме обаче, че лечението може да е опасно и без консултация с лекар не трябва да се увличаме по тези методи.

Защо възниква гадене и то при здрави хора

Гаденето понякога възниква, дори при напълно здрави хора. Не е свързано с каквито и да е заболявания и се появява при въздействие на определен фактор. Ако този фактор се отстрани, то гаденето отшумява. Ето и най-честите причини за поява на гадене при условно здрави хора:

 1. Преяждане – например, това често се случва при празнични трапези на Коледа и Нова година или на рождени дни, банкети и други празници. Стремежът да опитаме всички ястия може да доведе до преяждане.Храносмилателният тракт не може да преработи много храна, особено тежка такава, каквато е и по празници.
 1. Ако изядем порция салата с майонеза, добавим към нея пържено месо и закусим със сандвич с пушен колбас, то можем да предизвикаме не само гадене, но и киселини и болки в областта на корема.
 2. Отравяне – гаденето може да е един от признаците на отравяне при ядене на храни с изтекъл срок на годност или алкохол. Обикновено то се съпровожда с повръщане и с диария.
 3. Странични ефекти от лекарства – някои медикаменти водят до поява на гадене и дори повръщане. Например, такъв страничен ефект се забелязва при прием на много антибиотици, хормонални препарати и противовъзпалителни средства.
 4. Стрес – в отговор на силни и продължителни негативни емоции при някои хора възниква психогенно гадене. Ако тази реакция се установи на ниво нервна система, впоследствие гадене може да възникне не само на стресова ситуация, но и при спомени за нея, достатъчно е да помислим за неприятности или дори просто да слушаме за сходна ситуация.
 5. Морска болест – гаденето се появява при придвижване, обикновено по завои или в морето при люлеене от вълните, на атракциони.
 6. Слънчев или топлинен удар – освен гадене е възможно и повръщане, главоболие, повишение на температурата и загуба на съзнание.

При жените гаденето може да е едно от проявленията на ранна токсикоза в началото на бременността. Често се съпровожда с повръщане, понижаване на апетита, слюноотделяне и сънливост.

Гаденето също може да е признак на някои заболявания:

 • Остър корем – апандисит, остър панкреатит, чревна непроходимост. При тези състояния е необходима спешна медицинска помощ.
 • Хронични заболявания на храносмилателния тракт – гастрит, язвена болест, холецистит, хепатит, панкреатит и други.
 • Чревни инфекции – салмонелоза, ротавирусна инфекция, дизентерия и други.
 • Заболявания на нервната система – пристъпи на мигрена, тумори на мозъка и други.
 • Последствия от черепно-мозъчни травми.
 • Болести на вътрешното ухо – лабиринтит, болест на Мениер и други.

Народни средства против гадене

В народната медицина съществуват множество средства, помагащи за справянето с гадене. Ето и най-популярните от тях:

 • Сода – 1 чаена лъжичка сода е необходимо да се разтвори в чаша топла вода.
 • Отвара от семена на копър – 2 чаени лъжички семена на копър се залива в топла вода и се оставя да престои.
 • Корен от джинджифил – може да се добави във вода или да се направи лек чай.
 • Ментова вода – няколко ментови листа се заливат с вода и се оставят да престоят.

От чувството на гадене ни помага да се избавим и минералната вода. А ако нямаме на разположение такава вода, може да се използва и газирана, като обаче се остави отворена за половин час, за да се отгазира.

Лекарствени препарати

В зависимост от причините за гаденето могат да се използват различни лекарствени препарати.

Ако гаденето е свързано с преяждане, яденето на мазна храна или други прегрешения в храненето, се прилагат блокери на М-холинолитици, те отпускат гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт и така облекчават пристъпите на гадене.