Не трябва да се пие без мезе, тоест на гладно, тази народна мъдрост е позната на практика на всички. Наистина ли е опасно да се пие алкохол на гладно?

След хранене организмът усвоява по друг начин алкохола

Ако дълго не сте яли нищо и решавате да изпиете няколко питиета, алкохолът на практика веднага попада в тънкото черво, без да се задържа в стомаха.

В тънкото черво алкохолът моментално се поема от епителните клетки, попада в кръвта и бързо се разпространява из целия организъм и централната нервна система, като в крайна сметка се оказва в дебелото черво.

Процесът на усвояване на алкохола протича по друг начин, ако нещо сте хапнали през последните 2 часа, приблизително толкова време храната се намира в стомаха.

Британско изследване от 2005 г. показва, че храната, особено тази, богата на въглехидрати, забавя скоростта на усвояване на алкохола от организма приблизително със 75%.

Защо е опасно за здравето пиенето на алкохол на празен стомах

Повишава се максималното количество алкохол в кръвта

Какво се случва в организма, когато алкохолът попадне в тънкото черво и бързо се усвои? Когато пием алкохол на гладно, то по-бързо се усеща ефектът на опиянение.

За щастие, никой не си инжектира алкохол директно в кръвта, но когато пием на гладно, то ефектът е доста сходен.

По-бързо напиване

Разбира се, разумното повишаване на нивото на алкохол в кръвта се съпровожда с всички типични признаци на алкохолно опиянение – нарушения на координацията на движенията, прекомерно разпуснато, агресивно или неадекватно поведение, промени в настроението, гадене и повръщане.

Рискува се гастрит и дори стомашно кръвотечение

Алкохолът дразни лигавицата на стомаха и така способства за развитие на гастрит. Колкото е по-висока концентрацията на алкохол, толкова по-силно е раздразнението на лигавицата. В тежки случаи е възможно развитие на стомашно кръвотечение, което е потенциално опасно за живота.

Повишава се рискът от рак на хранопровода

Добре известно е, че алкохолът във всякакви количества повишава риска от рак на хранопровода, а когато се пие на гладно опасността нараства още повече.

Зачервяването на лицето и нарушението на координацията, това са тревожни сигнали. Ако редовно се пие алкохол в такива количества, рискът от хранопровода нараства с 10 пъти.

Кои храни се съчетават добре с алкохола и отслабват вредното му действие

1.Кокоши яйца

Богати са на белтъчини и се забавя усвояването на алкохола в стомаха. Белтъчната храна за дълго засища, което е особено важно, като се отчита, че алкохолът отслабва самоконтрола и може да способства за преяждане.

2.Банани

Богати са на фибри и добре забавят усвояването на алкохола. Съдържат много калий, запасите на който в организма се изтощават след пиене на алкохол. Бананите се състоят на 75% от вода и предпазват организма от обезводняване, предизвикано от алкохол.

3.Овесена каша

В нея се съдържат много белтъчини и фибри, за дълго засищат и помагат за смекчаване на ефекта на алкохола. Изследванията показват, че овесът също оказва защитно действие на черния дроб, отслабвайки вредното въздействие на алкохола.

4.Кисело мляко

Този млечен продукт не съдържа захар и е с идеален баланс на мазнини, въглехидрати и белтъчини.

Добре утолява глада и забавя усвояването на алкохола.

5.Ягоди

Класическите ягоди, малини, черни боровинки са богати на витамини и ценни хранителни вещества. Съдържат много вода, което помага за предотвратяване на обезводняване.

В допълнение на това в тях се съдържат много антиоксиданти, предпазващи клетките на организма от окислителен стрес, предизвикан от действието на алкохола.

6.Цвекло

Богато е антиоксиданти, а сокът от него оказва защитно и укрепващо черния дроб действие, което се потвърждава от изследвания.

7.Грейпфрути

В тях се съдържат много фибри и витамини А и С. Също съдържат антиоксиданти, предпазващи клетките на черния дроб и подобряващи тяхната функция.

8.Сьомга

В тази риба се съдържат много омега-3 мастни киселини, те изчистват и мозъчните клетки от вредното въздействие на алкохола.

9.Аспержи

С високо съдържание на антиоксиданти, предпазващи клетките на черния дроб от вредното въздействие на алкохола.

10.Авокадо

Месестата част на авокадото е богата на мононенаситени киселини, полезни за сърдечно-съдовата система. Също забавят усвояването на алкохола в стомаха. Калият съдържащ се в авокадото, е необходим за организма след употреба на алкохол.