Главоболие веднага след хранене - топ 6 причини
Здравна Енциклопедия

Главоболие може да застигне човек в най-различни моменти от неговия живот. Но ако се развива след хранене, когато организмът е заситен и доволен, това изглежда малко странно.

Но симптоми като болка или обща слабост след хранене не трябва да се оставят без внимание. Те могат да свидетелстват за различни заболявания.

За изключване на опасна диагноза може да помогне лекар.

За какви заболявания може да сигнализира главоболието? И как да облекчим болезнените усещания?

Симптоми

Главоболието може да се прояви по различен начин, неприятни, притискащи усещания по цялата област на главата, болки само от едната страна на черепа, в областта на челото, скулите. Характерът и интезивността на болезнените усещания също могат да се отличават – пулсираща болка, тъпа, остра, продължителна, краткотрайна.

Освен болката, в зависимост от причината, човек може да изпитва допълнителни симптоми:

  • Слабост;
  • Сънливост;
  • Общо неразположение;
  • Пребледняване на кожата;
  • Световъртеж;
  • Ускорено сърцебиене;
  • Изпотяване;
  • Втрисане;

Ако човекът редовно страда след хранене, то трябва да посети терапевт. По характера на болката опитният лекар може да определи причината за тях и при необходимост да даде направление за специалист. Ето няколко повода защо може да ни боли глава след хранене:

1. Хранителна алергия

Понякога имунната система може да възприема някои храни като заплаха за организма. Когато това се случва, тялото освобождава хистамин в кръвта.

Може да се нарече тревожен хормон, който в случай на попадане на алергена в организма активира защитни реакции – обрив, възпаление, главоболие. Затова трябва добре да се анализира менюто, за да се изключат и установят потенциални алергени.

2. Високо кръвно

Хипертония и главоболие са тясно свързани помежду си. Високо кръвно налягане може да се развие във всяка възраст, и то често се съпровожда с главоболие.

При тези, които са предразположени към хипертония, проблемът може да се развие след хранене на фона прием на голямо количество сол или пикантни храни.

Излишъкът от натрий се натрупва като вода в тялото и води до увеличаване на обема на кръвта, повишава се кръвното.

3. Хранителна непоносимост

Не трябва да бъркаме хранителната непоносимост с хранителна алергия. Обикновено първото от заболяванията се характеризира с невъзможност на човешкия организъм да възприема и смила храни, съдържащите каквито и да е вещества, например, глутен и лактоза.

Понякога организмът отказва да приеме това или нещо друго. Чувствителността на тялото към глутен и лактозата може да предизвика симптоми като диария, дискомфорт в стомаха и главоболие.

Захарен диабет

При диабет и ядене на много сладко за обяд е възможно да се развие мигрена. Доколкото сладкото предизвиква внезапно увеличаване на нивата на кръвна захар, което води до синтез на инсулин.

Прекаляването със сладкото, особено при диабет предизвиква разширяване на кръвоносните съдове в мозъка, заради което се появява главоболие.

Мигрена

Храните с органично вещество тирамин, подобни на киселото мляко, сметана, също могат да станат причина за развитие на мигрена веднага след хранене.

Известно е, че определени храни по-често от останалите предизвикват мигрена – например, сушено или пушено месо, шоколад, цитруси, соев сос.

Стомашен рефлукс

Това е състояние, при което киселината в стомаха попада обратно в хранопровода и достига до гърлото.

Рефлуксът най-често се дължи на изобилие от подправени и пикантни храни в менюто.

Те увеличават синтеза на киселини в стомаха, което води до рефлукс, който пък може да предизвика главоболие. 

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.57 102

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg