Какво представлява мигрената?

Мигрената е състояние на силно главоболие, което се дължи на промени в мозъка и околните кръвоносни съдове.

Мигрената обикновено трае между 4 и 72 часа и се различават по честота от ежедневно до веднъж годишно.

Видовете мигрена са:

 • Обща мигрена – главоболието започва без предварителни симптоми, наричани аура
 • Класическа мигрена - преди главоболието болният изпитва аура. Най-често това са зрителни нарушения – замъглено зрение, звездички и т.н. Класическата мигрена обикновено е много по-тежка, отколкото общата такава.

Какви са симптомите на мигрена?

Симптомите варират при различните хора. Често се идентифицират пет фази:

 • Ранни симптоми – промяна в настроението например силна раздразнителност или състояние на депресия или малка промяна в усещанията – например странен вкус или мирис.
 • Аура – това обикновено е често визуално или друго сензорно нарушение, което предшества фазата на главоболието. При някои, страдащи от мигрена се появяват слепи петна. Започват да виждат мигащи или цветни светлини.
 • Главоболие – обикновено се появява болка от едната страна на главата, но в някои случаи болката е и от двете страни. Възможно е и болката да е пулсираща. На повечето от хората с мигрена им се повдига, а някои дори и повръщат. Мога да станат чувствителни към светлина (фотофобия) или към звук (фонофобия).Тази фаза може да продължи 4-72 часа.
 • Спиране на главоболието – дори и да не се лекува, болките в главата обикновено отшумяват напълно при сън.
 • Симптоми на мигрена след спиране на главоболието – някои симптоми могат да се задържат и след като болката изчезне като например умора, проблеми с концентрацията, липса на апетит.

Какви са причините за мигрената?

Въпреки че лекарите имат значително разбиране за симптомите и някои от възможните причини, точната причина за мигрената остава трудна за определяне.

Нейната етиология е комплексна и се счита за многопластова, включваща генетични, околни и биохимични фактори.

Някои от основните фактори, свързани с мигрената, са генетическа предразположеност и наследственост. Хора със семейна история на мигрени имат по-висок риск да ги развият.

Това подсказва, че генетичните мутации или вариации могат да играят важна роля в развитието на това заболяване.

Един от ключовите аспекти на мигрената е разширяването на кръвоносните съдове в мозъка и лицето.

Тази вазодилатация може да бъде предизвикана от различни фактори, като например изменения в нивата на хормоните серотонин и естроген.

Промените в серотониновата активност са свързани със засилена перцепция на болка и образуване на съдови възпаления.

Освен това, други хормони като калцитонин-ген-сроден пептид (CGRP), които са свързани с пренос на болка и регулиране на съдовата тонус, играят важна роля в механизмите зад мигрената.

Освен биохимичните и генетични фактори, други които могат да създадат риск за мигрена, са стресът, недостигът на съня, неправилната хранителна режим, алкохолът, използването на тютюн, изложението на ярка светлина и шум.

Лечение на мигрена

Съществуват много начини за лечение на главоболието, причинено от мигрена, включително и самостоятелно лечение комбинирано с прием на лекарства с и без рецепта.

Повечето от хората, страдащи от мигрена успешно могат да контролират главоболието и в домашна обстановка като направят следните неща:

 • Слагайте студени компреси на мястото на болката;
 • Облегнете главата и шията на удобна възглавница;
 • Най-добре е при пристъп на мигрена да сте в помещение със слаба или никаква сензорна стимулация тоест да е тихо и да няма силна светлина;
 • Избягвайте стресови ситуации;
 • Опитайте се да поспите;
 • Пийнете умерено количество кофеин;
 • Можете да приемате и медикаменти против главоболие, които се предлагат по аптеките без рецепта като ибупрофен, парацетамол и т.н. Можете да приемате и комбинирани лекарства, които съдържат парацетамол и аспирин в комбинация с кофеин.

За ботулиновия токсин - БОТОКС като инжекция е установено, че помага на някои, страдащи от мигрена и е одобрен за лечение на хронична мигрена при възрастни.

Инжекциите се поставят на определени точки по главата и шията, а ефектът им трае 3 месеца.

Как да се предпазим от пристъпи на мигрена?

При предпазването от пристъпи на мигрена, следва да се обърне специално внимание на някои важни аспекти на живота.

Ето допълнителни съвети и стратегии, които могат да помогнат за намаляване на риска от мигренски атаки:

 1. Редовен сън: Осигурете си достатъчно време за сън и опитайте се да поддържате редовен сънен график. Недостатъчният сън може да бъде предизвикателство за хората с мигрена.

 2. Управление на стреса: Научете се да се справяте със стреса чрез различни техники за релаксация, като йога, медитация, дишане и други. Стресът често е свързан със започването на мигренски атаки.

 3. Физическа активност: Редовното упражнение може да помогне за намаляване на честотата на мигренските пристъпи. Въпреки това трябва да бъде избегнато интензивно упражнение по време на мигренска атака.

 4. Хидратация: Пазете се от дехидратация, като пиете достатъчно вода през целия ден.

Спазването на тези съвети и промени в начина на живот може да помогне значително за предпазване от мигренски атаки и подобряване на качеството на живот при хората, които страдат от това заболяване.

Въпреки това, важно е да се консултирате с лекар за по-индивидуализирано лечение и управление на мигрената.