Какво представлява мигрената?

Мигрената е състояние на силно главоболие, което се дължи на промени в мозъка и околните кръвоносни съдове. Мигрената обикновено трае между 4 и 72 часа и се различават по честота от ежедневно до веднъж годишно.

Видовете мигрена са:

 • Обща мигрена – главоболието започва без предварителни симптоми, наричани аура
 • Класическа мигрена  - преди главоболието болният изпитва аура. Най-често това са зрителни нарушения – замъглено зрение, звездички и т.н. Класическата мигрена обикновено е много по-тежка, отколкото общата такава.

Какви са симптомите на мигрена?

Симптомите варират при различните хора. Често се идентифицират пет фази:

 • Ранни симптоми – промяна в настроението например силна раздразнителност или състояние на депресия или малка промяна в усещанията – например странен вкус или мирис.
 • Аура – това обикновено е често визуално или друго сензорно нарушение, което предшества фазата на главоболието. При някои, страдащи от мигрена се появяват слепи петна. Започват да виждат мигащи или цветни светлини.
 • Главоболие – обикновено се появява болка от едната страна на главата, но в някои случаи болката е и от двете страни. Възможно е и болката да е пулсираща. На повечето от хората с мигрена им се повдига, а някои дори и повръщат. Мога да станат чувствителни към светлина (фотофобия) или към звук (фонофобия).Тази фаза може да продължи 4-72 часа.
 • Спиране на главоболието – дори и да не се лекува, болките в главата обикновено отшумяват напълно при сън.
 • Симптоми на мигрена след спиране на главоболието – някои симптоми могат да се задържат и след като болката изчезне като например умора, проблеми с концентрацията, липса на апетит.

Какви са причините за мигрената?

Точната причина за мигрената не е известна на лекарите повечето смятат, че е резултат от разширяването на кръвоносните съдове и освобождаването на някои хормони, което причинява възпаление и болка.

Лечение на мигрена

Съществуват много начини за лечение на главоболието, причинено от мигрена, включително и самостоятелно лечение комбинирано с прием на лекарства с и без рецепта.

Повечето от хората, страдащи от мигрена успешно могат да контролират главоболието  и в домашна обстановка като направят следните неща:

 • Слагайте студени компреси на мястото на болката;
 • Облегнете главата и шията на удобна възглавница;
 • Най-добре е при пристъп на мигрена да сте в помещение със слаба или никаква сензорна стимулация тоест да е тихо и да няма силна светлина;
 • Избягвайте стресови ситуации;
 • Опитайте се да поспите;
 • Пийнете умерено количество кофеин;
 • Можете да приемате и медикаменти против главоболие, които се предлагат по аптеките без рецепта като ибупрофен, парацетамол и т.н. Можете да приемате и комбинирани лекарства, които съдържат парацетамол и аспирин в комбинация с кофеин.

За ботулиновия токсин - БОТОКС като инжекция е установено, че помага на някои, страдащи от мигрена и е одобрен за лечение на хронична мигрена при възрастни. Инжекциите се поставят на определени точки по главата и шията, а ефектът им трае 3 месеца.

Как да се предпазим от пристъпи на мигрена?

Факторите, които предизвикват пристъпите на мигрена трябва да бъдат идентифицирани и избягвани. Извършването на индивидуални промени в начина на живот е много важно при мигрена. Промените могат да се състоят в избягване на някои видове храни и определени емоционални ситуации. Ако нямате навик да се храните по-често през деня и това става причина за пристъп на мигрена, следва да положите всички усилия, за да започнете да се храните редовно.