Живеем в епохата на глобалните наблюдателни изследвания, които обхващат десетки и стотици хиляди доброволци и продължават по много години.

Броколи и боровинки или месо през студените зимни дни

Това придава особена достоверност на получаваните резултати. Този път учените анализирали връзката между хранене и здраве.

В продължение на 23 години са събирани биологични проби и са проследявани медицинските показатели на 56 000 жители на Дания на възраст – в момента на началото на изследването, от 52 до 60 години.

През това време умират 14 083 участници, от тях – 4065 от сърдечно-съдови заболявания, 6299 от рак.

Следва да се съобрази фактът, че изследването е проведено в Дания, където климатичните условия и самото генетично наследство на населението е по-различно, отколкото в България.

Например, на полуострова, където е разположена държавата, зимите са по-меки, отколкото у нас, това предполага и че могат да си позволяват по-мека храна.

Защо храненето на датчаните може да не е полезно за българите

Атлантическият океан неутрализира колебанията в температурите, които са характерни за нашата страна през зимния сезон. А това се отразява на еластичността на артериите и начина на хранене.

При североизточни нахлувания със съществено понижение на температурите на българите ни трябва по-тежка храна, по-калорична от коя да си набавяме достатъчно калории, за да се чувстваме добре в студените зимни дни.

Разбира се, през по-голямата част от зимата, в Южна България е по-меко и може да се кара и на по-лека храна – плодове и зеленчуци, каквито се препоръчват в датското изследване.

За да прекараме зимата в България трябва да сме доста адаптивни, в Дания, макар и на 55-ти паралел, няма големи температурни колебания, затова и на полуострова могат да си пият зелен чай, да ядат броколи и прочие.

През зимните месеци, обаче и за тези храни, има някои съображения, тъй като трябва да се внасят от Южна Европа, затова и в миналото у нас през зимата отново са се консумирали зарзавати и компоти и при развито животновъдство и различни видове меса.

В югоизточната част на Европа, където българите, както и нашите предади са прекарали живота си, хранителният режим и генетичното наследство са по-различни и затова съпоставки с Дания относно препоръки за правилно хранене могат да бъдат правени, но с известни съображения.