Спектърът от хранителни добавки, които се предлагат на пазара, е много широк – от фет бърнъри до гейнъри за качване на маса. На пръв поглед за някои хора наличието на тези разновидности може да бъде показател за маркетингов трик – предлагат се различни продукти, които в крайна сметка имат едни и същи функции.

Нормално е такива мисли да преминат през съзнанието на човек, но все пак, както с всяка друга тема, е редно да се запознаем подробно, преди да правим заключения дали нещо е полезно, или не.

Редовното спортуване и здравословното хранене са двете колони, на които се крепи здравото и жизнено тяло. Това е неоспорим факт, който всеки знае и всеки трябва да използва, за да живее по-пълноценен живот.

Няма дейност, която може да замени физическите упражнения. Те ви правят по-силни, дават ви желаното тяло и ви карат да се чувствате по-добре. За да бъдат те обаче максимално резултатни, трябва да бъдат комбинирани с балансирана диета, от която да си набавяте всички необходими за нормалното функциониране на тялото хранителни вещества – въглехидрати, мазнини, белтъчни, витамини, минерали и други.

Понякога обаче това може да се окаже истинско предизвикателство. Поддържането на добра диета е трудно, тъй като отнема време за готвене и откриване на качествени продукти, защото знаете какво предлага масовото производство – наситени с консерванти и други химикали висококалорични храни, които образуват токсини в организма.

За физическите упражнения не трябва да има оправдание, но все пак динамиката на модерния свят може да възпрепятства всекиго. Поради тези причини трябва всеки, който е решен да се отдаде на това да има красиво и здраво тяло, да направи така, че всяко посещение във фитнес залата да бъде колкото се може по-ползотворно.

Това е възможно, като към тези два елемента – спортуване и здравословно хранене – се добави един допълнителен, който да функционира като техен катализатор, а именно хранителните добавки.

Видове хранителни добавки

Видовете хранителни добавки могат да бъдат много. Това не е случайно, тъй като всяко добавка има различна функция и може да спомогне на процесите в тялото по различен начин.

Магазините в интернет обикновено предлагат почти всички разновидности, така че единственото нещо, което вие като клиенти трябва да направите, е да се информирате за качеството и оригиналността на продукта и спазването на стандартите за безопасност от страна на търговеца.

За да не се налага да се лутате из интернет пространството, препоръчваме ви да посетите сайта на Workout.bg. Там разполагате с възможността да избирате продукти от най-високо качество, които се предлагат на изгодни и достъпни цени.

В тази публикация ще ви запознаем с най-често използваните и ефективни хранителни добавки, които можете да вплетете в своето ежедневие, за да сте напълно удовлетворени от положените усилия.

Най-известната хранителна добавка е протеинът. Той е тема за цяла дисертация, но все пак ще се фокусираме върху най-важните му свойства и видовете, в които се предлага.

Протеините (наричани още белтъчини) са част от групата на макронутриентите. Изградени са от 20 вида аминокиселини, като 9 от тях тялото не може да произвежда самостоятелно и затова трябва да си ги набавя посредством храна. Те играят роля в изграждането на мускулната тъкан, сухожилията, косата.

Протеините се разделят на два вида – пълноценни и непълноценни. Първите се набавят от храни от животински произход, в които се съдържат всичките 9 аминокиселини, които споменахме по-горе. Непълноценни са тези протеини, които се съдържат в растителните продукти – растения, семена, ядки. Те съдържат по-малко количество протеин.

Разбира се, тези два типа имат своите предимства и недостатъци. Да, протеинът от млечни и месни продукти ви осигурява по-голямо количество, но пък не е подходящ за хора с лактозна непоносимост или вегетарианци.

Растителният пък има по-широка употреба и може да бъде използван в готвенето и комбинирането му с други продукти, а соевият пък е един от малкото, който въпреки че е растителен, пак може да ви снабди със заветните 9.

А самите протеини като видове хранителна добавка могат да бъдат много – суроватъчни, соеви, телешки, грахови и т.н.

Вероятно най-популярният е суроватъчният. Затова ще се фокусираме върху него. Той може да бъде концентриран, изолат и хидролизат. Предпочитаният от повечето хора е изолатът, тъй като съдържа над 90 % суроватка (течността, която се отделя от млечния коагулат при производството на сирене), а това означава, че получавате голямо количество чист протеин без добавени въглехидрати или мазнини.

Протеинът се приема най-често под формата на прах, но за тези, които се нуждаят да подсилят организма си бързо (пък и търсят заместител на наситените с глюкоза десерти), опцията е протеиновото барче. И в двата случая имате голям избор от вкусове.

Хранителните добавки за изгаряне на мазнини (известни още като фетбърнъри) се използват от все повече и повече хора. Темата за редуцирането на теглото е вероятно най-коментираната, когато става дума за здравословен начин на живот.

Някои от хранителните добавки за намаляване на теглото (като например таблетките) имат лоша репутация заради погрешна информация, която поражда празни надежди у хората, които мислят, че с поглъщането на една такава таблетка мазнините магически ще се стопят.

Не съществува обаче такъв продукт, с който да отслабвате, докато лежите на дивана в хола и гледате любимия си сериал. За да бъдат фетбърнърите ефективни, трябва да бъдат комбинирани с физически упражнения.

Една от най-известните добавки за отслабване е л-карнитинът. Това е аминокиселина, която играе важна роля в горенето на телесни мазнини. Важно е да отбележим, че тя се различава от аминокиселните, изграждащи протеините.

Съдържанието на тази аминокиселина в тялото е разпределена в скелетната мускулатура и мозъка и черния дроб. Месните храни (и особено червеното месо) са богати на л-карнитин, въпреки че известно количество може да се срещне и в растителни продукти като авокадо, аспержи, пшеница и други.

Л-карнитинът транспортира мастни киселини през клетъчната мембрана до митохондриите. Използването му като хранителна добавка може да ви даде допълнително енергия, издръжливост, а и да облекчи мускулните болки след интензивни тренировки.

Освен това има сведения за други ползи, които не са свързани с физическата активност. Л-карнитинът може да има благоприятно действие върху сърцето и да намалява нивата на лошия холестерол.

Сред другите по-известни хранителни добавки са различни витамини, минерали и други хранителни вещества, които могат да ни бъдат от полза не само когато искаме перфектното тяло, но и когато просто искаме да се чувстваме добре в тялото си.

Как да изберете хранителна добавка

Разнообразие от хранителни добавки можете да срещнете навсякъде в интернет. Но не навсякъде имате възможността да се възползвате от качествени продукти на добри цени. Затова Workout.bg е подходящото място за вас – там ще откриете това, което досега не сте успявали да намерите.

Хранителните добавки на изгодни цени ще откриете в Workout.bg. Трябва да сте сигурни, че давате парите си за качествени продукти, които ще доведат до максимално добри резултати. Преди обаче да се впуснете в света на добавките, преценете внимателно от кои точно се нуждаете, информирайте се постоянно и не правете компромиси.