Не правете това, ако планирате да останете в добро здраве и през следващата 2022 г.

Какво да НЕ правим в Новогодишната нощ

Когато стане въпрос за най-опасните неща на Нова година, на първо място на ум ни идват фойерверки и различни други пиротехнически средства. Има много по-опасни новогодишни традиции, към които се придържат повечето от хората.

1.Прекаляване с алкохола

През януари 2021 г. смъртността обикновено е доста по-висока, отколкото през февруари. И пикът се пада на първите две седмици на първия месец в годината – от 1 до 15 януари. Поради активното празнуване в началото на този период умират повече хора, отколкото през останалата част от годината.

Една от разпространените причини е отравяне с алкохол. В новогодишната нощ от това умират 2 пъти по-често, отколкото по друго време. Също заедно с количеството на употребения алкохол се увеличава риска от травми и падания, убийства, самоубийства, алкохолни психози.

Дори и за тези, които пият мирно и тихо, рискът от опасни усложнения е повишен, поради обостряне на сърдечни заболявания.

Големи дози спиртни напитки рязко повишават кръвното налягане, и при наличие на проблеми със сърцето изобилните трапези, гарнирани с обилно количество алкохол могат да предизвикат инфаркт и други опасни заболявания.

Шест и повече спиртни напитки за вечер значително увеличават риска от сърдечен пристъп и инсулт през следващите 24 часа.

Също изобилните новогодишни трапези, гарнирани с обилно количество твърди алкохолни напитки с 48% повишават риска от панкреатит – заболяване на панкреаса.

Как да избегнем евентуални проблеми със здравето

Ако не можете да се откажете от твърдия алкохол, спазвайте някои правила:

  • Приемете ентеросорбент, преди да седнете на трапезата. Този препарат ще поглъща част от алкохола в стомашно-чревния тракт и ще ни помага да се задържим трезви за по-дълго време.
  • Изберете един вид твърд алкохол и го пийте цяла вечер, не смесвайте с други напитки и коктейли. Така ще ви бъде по-лесно да оцените количеството изпит алкохол и навреме да се спрете.
  • Старайте се да пиете не повече от чаша вино или едно питие, тоест 100 мл, твърд алкохол на час. Организмът ще успява да преработи изпитото количество алкохол и ще успеете да останете трезви през цялата Новогодишна нощ.

2.Преяждане и прекаляване с храна, която не е прясна

Празниците често предизвикват обостряне на заболяванията на стомашно-чревния тракт и на панкреаса. Съчетанието на мазна, сладка храна, с алкохолни напитки, особено газирани, създава значително натоварване за всички органи на стомашно-чревния тракт и може да доведе до обостряне и гастродуоденит и панкреатит.

През Новогодишните празници количеството на хоспитализираните пациенти с панкреатити нараства с 10%.

Също Новогодишната трапеза може да предизвика обостряния на заболявания на жлъчния мехур и протоците – дискинезия, хроничен холецистит и жлъчнокаменна болест.

Важно е да се разбира, че ако в жлъчния мехур има камък, не трябва да си позволяваме да допускаме да похапваме по-големи количества мазна и пикантна храна.

Това може да предизвика изходът на камък в протока и възникване на жлъчна колика, което изисква спешна хоспитализация в хирургично отделение.

Как да избегнем проблеми

Ако цял ден не хапнем нищо, преяждането през нощта е неизбежно. Много по-полезно е да не се променя обичайният режим на хранене с пълноценна закуска, обяд и вечеря.

Особено актуално е това за хора с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, при които продължителния глад, а след това приемът на голямо количество храна може да предизвика обостряне.

За да се разминем без сериозни здравословни проблеми в празничните дни, следва да готвим у дома и в неголеми количества, за да не се налага да съхраняваме остатъци от храна повече от денонощие.

3.Разходки в трезво състояние

На първо място такива нощни разходки могат да приключат с измръзнали крайници или най-малкото с настинка.

При ветровито време за такова увреждане на тъканите не е нужен и силен студ – достатъчни са и -5, а при действително ниска температура от -15 градуса и вятър до измръзване може да се стигне и само за 5 минути. През тази Нова година у нас се очаква температурите да са по-високи и вероятността от измръзвания на крайници е малко вероятна, освен ако не се празнува някъде високо в планината, където температурите са много ниски.

По-голяма е вероятността от различни видове падания при излизане на разходка в нетрезво състояние. На фона, дори на изпиване на малко количество алкохол хората се травмират не само по-често, но и по-тежко, риска от по-травми при мъжете нараства значително при 90 грама етилов спирт, а на жените им е нужно по-малко – 60 грама.

И дори обикновено разходка в нетрезво състояние е достатъчна, за да лиши от подвижност човек за няколко месеца.

Как да избегнем травми в Новогодишната нощ

Основно травмите, свързани с алкохол, се получават извън дома. И повечето от тях се случват извън дома през първите 30 минути след употреба на алкохол.

Ако изпиете 60-90 грама етанол – 5-8 питиета твърд алкохол или 1 бутилка вино, се въздържайте от разходки в Новогодишната нощ. Дори и при леки увреждания на опорно-двигателния апарат възстановяването може да отнеме седмици и месеци.

За Новогодишната нощ, за да се избегнат неблагоприятни последствия за здравето, е добре да се придържаме към правилото за умереността в яденето и в пиенето.