Станали сте по-раздразнителни? Забравяте как се казва човекът, с когото си говорите? Бързо се уморявате и не сте в състояние да се съсредоточите?

Това не е просто умора, а хронична исхемия на мозъка, която в бъдеще може да доведе или до инсулт, или до нарушения на паметта – слабоумие.

Дълго време се смяташе, че инсултът не може да се предскаже. Но действително ли е така?

Това, че съществуват рискови фактори, които предизвикват развитие на инсулт, на невролозите е било ясно винаги. Но методите на ангио-невровизуализация, позволяващи на специалистите да виждат в мозъка и откриват съществуващите в него проблеми, се появиха едва през последните 20 години.

Те позволиха да се направи пробив в лечението на инсултите – смъртността от тях през последните години се понижи с почти 30%, и възстановяването впоследствие – методите на магнитна стимулация на зоните на мозъка позволиха връщането след инсулт към нормалния живот на хора, които по-рано бяха обречени да доживеят живота си, приковани към инвалидна количка, а също се разработват и методи за профилактика на съдови заболявания на мозъка.

Днес изследователските методи с висока точност позволяват да се открият безсимптомните огнища на увреждане на кръвоносните съдове, хранещи главния мозък, които водят до инсулт.

Както показват данните от провежданите изследвания, патология на кръвоносните съдове в една или друга стенен се установява практически при всички. А това означава, че от инсулт днес никой не е застрахован.

Как възникват тези проблеми и могат ли да се предотвратят?

Нарушаване на снабдяването с кръв на главния мозък се предизвиква от сърдечни заболявания и такива на кръвоносните съдове, захарен диабет, метаболитен синдром – изменения, свързани с обмяната на веществата.

Влошават снабдяването с кръв на мозъка и всякакви упойки – след пълна упойка често се наблюдават т.н. „неми“ инфаркти.

Още един предизвикващ фактор, важността на който ни предстои да оценим – заседналият начин на живот.

Изследванията показват, че недостатъчната физическа активност води до съдови катастрофи също толкова, колкото алкохолът и тютюнопушенето.

Практически при всички представители на седящите професии при пълни изследвания се открива хронична исхемия на главния мозък и безсимптомните стенози – свивания, на неговите съдове.

Може ли човек да заподозре сам у себе си тези проблеми?

Невинаги симптомите на нарушаване на мозъчното кръвообращение са явни, а често по никакъв начин не се проявяват.

Признаци на хронична мозъчна исхемия, които заплашват с инсулт:

  • Честа смяна на настроенията;
  • Раздразнителност;
  • Главоболие, мигрена;
  • Влошаване на паметта;
  • Непълноценен сън, често събуждане

При остра форма на исхемия са:

  • Асиметрия на лицето;
  • Слабост в ръцете и/или в краката;
  • Говорни нарушения;
  • Отслабване на слуха и на зрението;

Откриване на нарушено мозъчно кръвообращение е възможно само при профилактично изследване на съдовете на главния мозък.

Такова обследване е необходимо да се включи в стандартите за провеждане на профилактични изследвания.

При провеждане на профилактични изследвания на работници от големи машиностроителни предприятия в Германия и съответно своевременно откриване на патология на кръвоносните съдове и правилно лечение на проблемните пациенти – с контрол на артериалното налягане и прием на препарати, заболеваемостта от инсулт намалява с 2 пъти.

Днес на преден план излиза и още една напаст – старческото оглупяване, деградация на мисленето и поведението в зряла възраст.

По-рано хората не доживяваха до тези проблеми, но днес увеличаването на продължителността на живота и успехите в лечението на инсултите доведе до това, че слабоумието стана проблем №1 на възрастните хора.