Здравословното хранене – съществува ли?

Здравословното хранене е нещо, което убягва на голяма степен от хората в днешно време. По улиците съществува изобилие от какви ли не закусвални, ресторанти и заведения за бързо хранене, които могат да бъдат определени като всичко друго, но не и като здравословни.

Това, заедно със забързаният начин на живот, който голяма част от нас са принудени да живеят, и с който им се налага да се съобразяват ежедневно, са причина за лошите хранителни навици, които днешното население си е изградило и също така, за жалост, често не показва намерения да промени.

Нездравословното хранене предизвиква затлъстяване, диабет и какви ли не други заболявания и проблеми със здравето, с които много от нас се справяме всеки ден – друг е въпросът до колко това наше „справяне“ е успешно.

И макар че много е изписано, и още много може да се пише по тази тема, това което е по-важно да засегнем сега е и другата крайност – приемането единствено на така наречените, здравословни храни, което може в един момент дори да прерасне в хранително разстройство, или по-точно – в орторексия.

Какви опасности крие здравословното хранене?

Опасностите, които крие наистина здравословното хранене, са много и не са за подценяване. Важно е да разберем, че трябва да правим всичко в умерени количества, а не да изпадаме в крайности, което за жалост, е доста често срещано сред нас.

На първо място, както вече споменахме, е опасността от развитието на орторексия. Тя е хранително разстройство, опасно точно колкото анорексията и булимията, които просто обаче, са по-известни.

Обсебването със здравословната храна не би резултатирало в нищо добро. Това, което ще последва от него е един ненормален начин на живот и ненормална социална среда.

Също така, организмът, свикнал с еднообразна храна, от един тип и вид, спира да може да разгражда вредната – защо?

Когато не правиш нещо, ти спираш да можеш да го правиш. Всичко изисква практика.

Известно време, след като организмът спре да приеме каквото и да е, което не е чак толкова здравословно и свикне да не го приеме, ще бъде страшно трудна задача да бъде накаран някога да го приеме отново.

Затова и тази крайност, не е никак за подценяване.

Да не си позволиш да хапнеш и залък от нещо вредно ще резултатира несъмнено на организма и на чисто физическо ниво – някои от храните, в прекалено големи количества, могат да се окажат страшно нездравословни и дори опасни.

С кои здравословни храни трябва да внимаваме?

На първо място, с портокалите и доматите. Изненадващо, но да – в прекалено големи количества те могат да донесат повече вреди, отколкото ползи.

Киселината, която се съдържа в тях, може да стане причина за развитието на гастроезофагеален рефлукс – минаването на стомашно съдържимо обратно в хранопровода.

С консервите също трябва да се внимава – консервираните храни седят дълго в металните кутии, и така да се каже „попиват“ метала от тях – затова и прекалената им употреба може да доведе до високи нива на метали в кръвта.

Консервираната риба тон, също представлява потенциална опасност за здравето – тя е една от рибите, които е изключително богата на живак.