В ерата на информационните технологии все повече хора прекарват работния си ден в седнало положение, "кацнали върху офис столове". В училище децата също прекалено много време са седнали.

У дома средностатистическият човек прекарва по-голяма част от времето, като гледа или в екрана на монитора или на телевизора. Повечето от съвременните потребители на компютри, и още повече тези, на които работата им е свързана с информационните технологии, си докарват доста сериозни проблеми с гръбнака.

Остеохондрозата – дегенеративното увреждане на гръбнака, забележимо подмладява, и докато в миналото беше предимно старческо заболяване, сега от него страдат и доста млади хора.

Какво може да се направи? Дори избор на ергономичен или ортопедичен офис стол не решава проблема изцяло. Все пак ако предпочитате по-евтините варианти до 200лв, които се продават в България, то  конструкцията им в 90% от случаите не съответства на елементарни изисквания и рано или късно гръбнакът ще пострада.

Какво да избираме, когато купуваме офис столове:

1. Стола в офиса е снабден с облегалка, която повтаря извивките на човешкия гръбначен стълб;

2. Подходящ е на височината ви. Идеалната височина на стола – когато при седене торсът и бедрата образуват прав ъгъл, стъпалата стоят равно на пода с цялата си повърхност;

3. Оптималната мекота на седалката – когато теглото на тялото се разпределя равномерно по цялата повърхност. Най-удобни са седалките с точкова еластичност, тоест потъват само в мястото на натиск на издадените части на тялото. Твърде меките седалки, на които сякаш ще паднеш, и прекалено твърдите водят до неудобна поза, до изкривяване на гръбнака;

Правилното офис бюро

4. Разстоянието между предния ръб на бюрото и ограничаващия елемент трябва да бъде не по-малко от 400 мм.

5. Средната комфортна височина на плота на бюрото от 75 см е подходяща за всички. Може да бъде по-голяма или по-малка, ако ви правят офис бюро по поръчка, според вашия ръст. Формулата за височината на бюрото според формулата – вашият ръст умножен по 75, разделен на 175. Ако столът ще се ползва от няколко души със стандартна височина, а височината на компютърното кресло се регулира индивидуално.

6. Минимален комфортен размер на офис бюрото е 800 мм, ширина – 500 мм. При компютърните бюра ширината може да бъде по-голяма зависи от това къде стои клавиатурата на плота на бюрото или на отделен подвижен плот.

7. Ако клавиатурата стои на подвижен плот отделно от бюрото, рискувате да хванете тунелен синдром на китките. Затова трябва да използвате специална приставка за тях.

8. Под бюрото трябва да има достатъчно място за краката, не трябва на нищо да се опират, както може да се получи при някои видове бюра, при които краката се опрени в тях;

9. Най-удобно е, когато бюрото е снабдено с поставка за чаша. Това понижава риска да обърнете чаша с гореща напитка и да се изгорите.

Не е трудно да се избере работно бюро, на което ще се работи на компютър. Но по време на работа със стола помнете за натоварването на гръбнака.

Защо писателите не искат да сядат на бюро

За човек седналото положение не е физиологично. Натоварването на гръбнака е много по-силно в седнало положение, отколкото в изправено, и нараства няколко пъти. Много световноизвестни писатели като Гогол и Хемингуей са работели прави.

Докторите предполагат, че работата в изправено положение подобрява кръвообращението, държи организма в тонус и дори помага за нормализиране на килограмите, тъй като изгаря повече калории.

Човекът е създаден, за да стои прав, да ходи или да бяга. Затова и с работата в седнало положение човек незабележимо, ден след ден подрива своето здраве, най-малкото - не изгаря колкото калории е приел с храната.

Да се погрижим за здравето по необичаен начин

Ако обаче не сте готови за толкова радикални промени, не забравяйте за кратките раздвижвания от време на време – от време на време ставайте, разхождайте се из офиса, правете някакви упражнения за раздвижване по ваш избор.

За предходните поколения е било мечта работата в топлия климатизиран офис, но се оказва, че прекалено благоприятните условия на живот също крият немалки рискове за здравето.

В заключение

В заключение по отношение избора ви на оборудване за офиса и офис столове, пък било те директорски, за посетители или мениджърски следва да признаете пред себе си, че истински удобният и ергономичен стол няма как да струва 200лв. Цените в по-високия клас започват от 350лв и вървят нагоре, а с времето разбирате защо тези пари си струват. Все пак винаги когато говорим за здравето на работното място икономии не трябва да се правят, защото вие трябва да работите, а ако не ви е удобно, не сте ефективни при изпълнение на служебните си задължения. Помислете за това следващия път, когато реновирате офис оборудването на вашето работно място.