Утрото на красивата жена започва с хубавата прическа. Полагаме толкова усилия, за да бъде модерна и добре направена, но стига да напуснем прага на дома и да стигнем до работата, и всички старания се оказват напразни.

По някакъв непостижим начин косата успява да събере статичното напрежение, и ето вече внимателно направените кичури се превръщат в стърчащи ъгълчета. Какво трябва да се направи? За начало трябва да разберем, защо косата се наелектризира?

Раз, два, три, разреждане

До натрупването на статичен заряд в косата водят много причини, сред които е и неправилната грижа, използването на нискокачествена козметика, а също и аксосеари за коса от синтетичен материал, а също и външни обективни фактори.

Така например, в слънчевото време на годината неприятността може да възникне заради продължителен престой на чист въздух под палещите лъчи на слънце, косата става по-суха, и впоследствие събира заряд. Но към настоящия късноесенен-зимен сезон не е възможно това да е причината.

Също ситуацията се влошава и от отдиха на морските курорти – солената вода изсушава кожата на главата, което се отразява неблагоприятно на състоянието на косата.

В есенно-зимните месеци раздразващи фактори за сериозните застудявания навън и пресушеният от отоплителните уреди въздух в помещенията. Косата изпитва стрес, губи плътността и еластичността, като започва да се наелектризира.

В студеното време година задължително се носи нещо на главата – най-добре шапка, която не само фиксира направената прическа, но и предотвратява прекомерно триене, заради което косата натрупва статистически заряд.

Как да премахнете статистичното електричество от косата?

За връщането на красотата, сиянието и естествената гладкост помагат практическите съвети.

1. Избягвайте ежедневното миене

Днес много спорове се водят по темата дали косата трябва да се мие всеки ден. Всяка позиция има както привърженици, така и противници.

Но ясно е едно, колкото и меки и щадящи да са съвременните шампоани, ако имате възможност да си миете косата по-често възползвайте се. Често миене води до изсушаване на косата, и впоследствие до наелектризиране.

Оптимален се смята графика за хигиенни процедури – през ден. След миене използвайте кондиционер за коса със силикон, който добре се абсорбира и уплътнява косата, заглажда я и облекчава ресането. Косата по-малко се наелектризира и радва с външния си вид.

Допълнение към казаното – 1-2 пъти седмично глезете косата с козметична маска или с натурални масла.

2. Решете косата правилно

Има значение какъв гребен или четка за коса се използват. Ако косата ви е изтощена, предразположена към трупане на електрически заряд, специалистите съветват да се използва мека четка с натурален косъм или плосък дървен гребен с широки зъби.

Преди плановете ресане на косата нанесете на четката няколко капки лавандулово масло. Това средство е отличен антистатик, а това означава, че косата ви ще започне да се наелектризира по-малко.

Освен това приятният аромат успокоява нервната система и облекчава стреса, насища кичурите с хранителни вещества и ги прави бляскави и сияещи.

3. Разгледайте се за антистатични спрейове

Най-бързият и ефективен начин за успокояване на непослушната коса е да си купите антистатичен спрей. Само няколко впръсквания и кичурите придобиват желаната гладкост.

Компонентите на спрея покриват косата с безтегловен воал, предотвратявайки натрупването на статично напрежение. Качественият продукт позволява не само да се забрави за наелектризирането на косата, но и улеснява направата на прическата.