Кофеиновите учени от Университета в Торонто твърдят, че за получаване на възбуждащ кофеинов ефект е достатъчно, а просто внимателно да се вгледаме в него.

Кафето може и да не се пие , трябва само да се гледа

В изследването взели участие хора от западни държави – Канада, САЩ и европейски страни и от източни – Китай, Япония и Корея.

Изборът на страните се осъществявал по резултати от рейтинг, съгласно който чаят заема второ място в света сред напитките по популярност, а кафето четвърто.

Били проведени 4 експеримента, във всеки от тях участие взели повече от 340 души. Всички те изпълнявали различни задания, сред които разработване на маркетингова кампания за популяризиране на измислена марка кафе.

Паралелно учените измервали какъв е пулсът на участниците в проекта и се интересували как се чувстват. Оказало се, че тези доброволци, които работили с марка кафе, били по-енергични, времето според техните усещания минавало по-бързо, отколкото при тези, които трябвало да популяризират чай.

Според получените по време на изследванията данни, тези, които само гледали кафето, получавали физиологична възбуда. Не защото го пили, а заради подсъзнателния ефект на влияние на кафето върху психиката, мислите и действията на човека.

При наличие у човек на силни асоциации между кафе и активни действия само видът на чаша от кофеиновата напитка активира зоните в мозъка, които участват при формиране на чувство за бодрост и за концентриране.

Това влияние било много по-силно при хората от западните държави, участвали в проекта, където образът на ръководителя с чаша кафе е най-разпространен.

Образът на ръководителя с чаша кафе

Въпросният образ с чашата кафе се е отпечатал до такава степен в съзнанието на хората от западните държави, където корпоративният сектор е най-добре развит, че не е необходимо да се пие кафе. Достатъчно е само да се гледа

През годините бяха публикувани множество изследвания, които първо обявиха кафето за вредно и възможен провокатор на рак.

Но впоследствие излязоха, които установиха нови негови полезни свойства. Дори за предотвратяване на рак на простатата при мъже се препоръчват поне по 4 чаши кафе дневно.

 С цел профилактика с гледане на рак на простатата само няма да стане, тъй като следва да е налице биохимично въздействие на съставките на напитката.