Японски учени от Националния институт по инфекциозни заболявания в Токио установили, че заразяването с чревни паразити влияе на микрофлората и възпрепятства трупането на излишни килограми.

Съществува народен метод на отслабване, същността на който се състои в заразяването на човека с паразити. Официалната медицина е против неговото приложение.

Глистите помагат за отслабване и не само

До днес не е било ясно как работи този метод. В хода на експеримента на група лабораторни мишки давали храна с високо съдържание на мазнини. Част от гризачите били заразени с глист, който може да зарази само тях.

Учените наблюдавали за промяната на теглото на тялото на животните и на състава на тяхната микрофлора.

Наистина мишките заразени с паразити, не пълнеели, макар и да ядели мазна храна. Оказва се, че в присъствието на глисти нараства концентрацията на бактерии, които образуват невротрансмитера норепинефрин.

Това вещество предизвиква експресия – повишено образуване, на белтъка термогенин, разположен в митохондриите на мастните клетки – адипоцити.

В резултат мастните клетки започват да образуват повече енергия, тоест активно изгарят мазнини и не позволяват на животните да трупат килограми.

Глистите не паразити, а помощници

Учените смятат, че много хелминти са не паразити, а симбионти на човека, и е възможно, дори да изпълняват важна роля на вградени регулатори, предотвратяващи автоимунни заболявания и затлъстяване.

Повсеместната борба с глистите, според учени, може би е една от причините за нарастване на броя на алергиите и на възпалителните заболявания.

Но човечеството днес все още не е готово да се лекува с глисти. Затова учените планират разработването на методи на терапия, дублиращи реакции, които протичат в стомашно-чревния тракт, благодарение на въздействието на глистите и иницииращи изгарянето на мазнини.

Причина за общественото отвращение от глистите и тяхното използване за лечение може би се дължи на популярността на книга, публикувана в края на 80-те години на миналия век.

В нея обширно бе изложена теорията как почти всички заболявания, които ни застигат, включително и най-коварното са от глисти.

У нас, както знаем, всичко идва със закъснение, затова и съвсем до скоро се препечатваха постулати от тази книга. Но най-новите изследвания показват, че глистите не само не са вредни, но може би и помагат на тялото да се предпази от някои заболявания.