Успешно можем да ръководим корпорации, да поемаме огромни рискове, да правим сложни медицински операции, да бъдем уважаван учител или учен. Но има ситуации, които редовно ни вадят от равновесие. Това са срещите с любимите ни роднини.

В американския трилър от 2019 г. „Докато смъртта ни раздели” или в превод от английски „Готов или не”,питат  главната героиня преживяла нощ на ужас и мъчения: „Кой ви причини това?” И тя директно отговаря: „Роднините”.

В съвременния свят едва ли роднините биха могли да ни причинят нещо подобно, но все пак могат да ни създадат доста неприятности и грижи. При едно условие, ако са токсични.

Токсични роднини – как да ограничим негативното им въздействие

Внимание, отрова

В психологията за токсични отношения се смятат тези, които правят човек нещастен, предизвикват дискомфорт и емоционална болка, водят до психологически травми и психически разстройства.

Ако при обичайни условия се стремим да прекъснем всякакъв контакт с човек, който ни влияе зле, то с роднините не е толкова лесно. Не всеки се решава да се откъсне от оковите на своето семейство.

Да, има и ситуации, при които все пак трябва да се общува, тъй като родителите ни не стават по-млади, а сестра ни може да ни е единственият близък човек на този свят.

Как да общуваме правилно с тези, които ни свързва кръвна връзка, но въпреки това са непоносими? За начало – да признаем на себе си, че роднината ни е токсичен човек, тоест неприятно ни е да го виждаме и срещите с него са повод за негативни очаквания и емоции.

Да свалим маските

Токсичното поведение на хората рядко се проявява като открит егоизъм, най-често се крие под красиви маски.

„Ще се погрижа за теб”

Така може да ни каже човек, който контролира живота ни, ограничава свободата на придвижването ни и ни кара да се отчитаме за всяка крачка, която направим.

Същевременно често споделя подробности от живота ви с чужди хора, без да го е грижа какво мислите за това, как се чувствате, и какви последствия за вашия авторитет може да има.

„Помагам ти с децата”

Обикновено така казват родителите, сякаш са убедени, че щом ни помагат в грижите с децата, това им дава право да ни критикуват постоянно, дори и в присъствието на малчуганите.

Също така могат да опитват да установяват собствени правила във вашия дом и дори да искат от вас безусловно подчинение. Да не говорим за налагането на „единствено правилен начин на живот”.

Смятам, че си избрал/а неподходящ човек

Затова всяка постъпка на новия съпруг/а се разглежда под лупа, това е чужд човек за семейството, затова трябва да се подложи на строго критична преценка.

За всеки негов/неин пропуск недостатък се обявява на всеослушание, всички трябва да знаят какво е направил/а. Тайната надежда на свекървата или на тъста е това нейно/негово разкритие да доведе до прекратяване на отношенията или до развод.

Критикувам те, за да станеш по-добър/а

Разбира се, според мнението на самия критикуващ. А за тази цел трябва да отговорим на всички очаквания и правим това, което ни съветват и ни говорят. И никакви възражения и собствено мнение.

Уча те с хумор да възприемаш живота си

Добрите шеги и сатиричните забележки – това е само начин за подкрепа в трудни времена. Когато човек се смее над себе си, това облекчава живота му, в това е убеден токсичния близък и не бърза да променя своя маниер на поведение.

Само аз ти казвам истината

Дори и тази истина да не е нужна, спасението от нея е възможно само с бягство, игнориране на телефонни разговори или прекратяване на отношенията.

План за действие при токсични близки роднини

На първо място, е важно да запазим спокойствие. Няма смисъл да опитваме да отстояваме собственото си мнение пред тези хора, макар и да са на практика най-близките ни.

На второ, трябва да спрем да ги оправдаваме. Когато някой се държи зле с нас, не е нужно да му търсим оправдания.

На трето, да си създадем граници у дома, тъй като това е нашата крепост и в нея имаме право да правим каквото поискаме.

Ако родителите ви имат ключ за вашето жилище, определете правила за тяхното ползване, но не всеки ден и не без предупреждение. Освен това забранете на родителите ви да променят нещо във вашия дом, без да сте им разрешили.

Само така ще можем да се отървем от досадното и понякога неизбежното влияние на токсичните роднини.