В очите на човек могат да живеят най-различни микроорганизми. Това съжителство може е незабележимо или пък да създаде доста проблеми.

Защо паразити могат да попаднат в очите

Демодекоза – сблъсък с паразита

Демодекоза представлява кожна инфекция, която засега обикновено кожата на лицето и външния слухов проход. Способства за развитието на себорея и на акне.

Попадайки на клепача, паразитът може да предизвика демодекозен блефарит.

Паразитът обитава космените фоликули и мастните жлези на човек. Също се открива в мейбомиевите жлези. Това са специфични жлези в тъканите на клепачите, които образуват мастния компонент на сълзите.

В един фоликул могат да проникнат до 25 индивиди демодекс. Размерите на най-големите екземпляри не превишават 0,5 мм.

Храната на демодекса е кожен себум или секрета на мейбомиевите жлези. Храни се и със съдържимото на епителните клетки, покриващи отвора на жлезата в кожата. За да стигне до него, паразитът пробива стената на клетката с острите си израстъци на устата.

Установено е, че демодексът може да отделя специфичен фактор, който потиска Т-лимфоцитите. Това предизвиква отслабване на местния имунитет.

Паразитите са по-активни през нощта и могат да се придвижват по повърхността на кожата със скорост до 16 мм в час.

Паразитът може да оцелее дълго извън човешкия организъм, затова се разпространява не само при контакт човек с човек, но и чрез предметите за общо ползване.

Кой боледува от демодекоза

При по-задълбочени изследвания се открива при приблизително 89% от хората, при тези в напреднала възраст го откриват по-често. Но в преобладаващия брой случаи присъствието на паразита не създава проблеми на човека.

Такива възникват само при хора с аномалии в рефракцията – късогледство, далекогледство, кривогледство, отслабена имунна система, нарушения на обмяната на веществата, заболявания на стомашно-чревния тракт.

Заболяването се проявява със сърбеж и чувство за тежест в клепачите, малък оток и зачервяване. Във връзка с увреждането на мейбомиевите жлези често се променя и състава на сълзите.

Това води до оплаквания от рода на зачервяване на очите, дискомфорт или усещане за чуждо тяло в тях. Сутрин трудно очите трудно се отварян, заради струпан в областта на клепачите засъхнал секрет.

Лечение на паразитното заболяване, засягащо очите

Лечението на декодекоза е продължително и невинаги е ефективно. Неуспехите са свързани с трудностите на лечение на хроничните заболявания, водещи до демодекоза. Понякога болните не успяват да спазят всички лекарски предписания.

В идеалния случай лечението се провежда съвместно с дерматолог. Изписват се противопаразитни средства. Борбата с паразита продължава 4-6 седмици. Използват се препарати на основата на метронидазол или бензилбензоат.

За облекчаване на клиничните симптоми на паразитното заболяване се назначават стероидни противовъзпалителни средства

При алергични проявления се използват антихистамини. С добър ефект е периодичния масаж на клепачите.

Тази процедура трябва да се предшества от почистване и леко загряване на миглите с помощта на топъл компрес.

Едновременно следва да се отстранят огнищата на хронична инфекция, да се излекува основното заболяване, да се коригират зрителни нарушения в случай на необходимост.

Акантамебиаза

Много по-сериозни са последствията от проникването в очите на друг паразитен микроорганизъм – Acanthamoeba.

Това са малки движещи се свободно микроорганизми, обитаващи водата. Обитават не само във водоемите със застояла вода – язовири, езера и блата, но и питейната, както и хлорираната в басейна.

При определени условия тези микроорганизми могат да преминат към паразитен начин на живот. В случай на контакт с увредената тъкан на роговицата микроорганизмите предизвикват възпаление – акантамебен кератит.

Източник на хранителни вещества за микроорганизмите е тъканта на роговицата. Акантамебата предизвиква възпалителен процес в очите най-често при носене на контактни лещи, за чието почистване се използва обикновена вода.

Също са описани и случаи на развитие на акантамебен кератит след операция на очите. Паразитното заболяване се проявява със зачервяване на очите в съчетание с фоточувствителност, сълзене и спазъм на клепачите.

В роговицата обикновено се вижда помътняване под формата на кръг и пръстен. Това се съпровожда с отслабване на зрението. Обикновено симптомите се развиват бавно и се засяга едното око.

Акантамебният кератит трудно се открива, тъй като неговите проявления са много сходни с вирусния и с бактериалния кератит.

Лечението се провежда единствено в болница. Консервативните методи рядко са ефективни. Освен това заболяването бързо рецидивира.

Често само механичното премахване на паразитите заедно с роговицата може да реши проблема радикално.

За щастие, у нас опасни паразити, които да засягат очите се срещат рядко. Единствено условно-патогенният Demodex е сред по-често срещаните и който може да създаде доста неприятности. Лекува се, но при достатъчно упоритост от страна на болния.

Другият паразит – Acanthamoeba, който може да предизвика изключително тежък кератит, но само при използване на контактни лещи, които не се почистват както трябва.