От всички възможности за несъвършенства на женското тяло целулитът е най-обсъждания проблем.

Този враг на красотата е познат неслучайно от на практика всяка жена. Повечето вече са изпробвали много, за да се избавят от него.

Ефективната борба с целулита е възможна само тогава, когато жената правилно определи неговия стадий и използва съответните методи на корекция.

Как да се справим с целулита в различните стадии

Защо се появява целулит

Според статистиката 80-90% от жените присъства в една или друга степен. Обикновено се развива през пубертета, и най-често при жени със светла кожа в сравнение с азиатките.

Съществуват много фактори, способстващи за неговата поява. Основната причина е в особеностите на женската анатомична структура.

При дамите е специфичната структура на съединителната тъкан, а също повече подкожни мастни отлагания.

При определени обстоятелства отлагането на мазнини притискат съединителната тъкан и излизат навън – така се появяват характерните вдлъбнатини и издатини.

За появата на целулит способстват следните фактори:

  • Хранене с преобладаване на преработената храна, недостатъчен прием на течности;
  • Промени на хормоналния фон през пубертета, прием на орални противозачатъчни;
  • Ниска физическа активност, заседнал начин на живот;
  • Наднормено тегло;
  • Чести нервни претоварвания, хроничен стрес;
  • Рязко увеличаване на теглото или бързо понижаване.

Честите недоспивания също способстват за възникване на целулит.

Това е така, защото недостиг на сън забавя метаболитните процеси, сред които забавяне отделянето на течности, поради което проявленията на портокаловата кожа прогресират.

Как да определим стадий на целулит

Във връзка с това, че патологичните изменения в кожата прогресират постепенно, се различават 4 стадии на целулит. Всяка от тях има свои отличителни особености.

1-ви стадий на целулит

Видими проявления на портокалова кожа все още няма. При притискане на кожата обаче, тоест при ощипване се проявява леко набраздяване. Тъканите на кожата са гладки, но има леко подуване, обусловена от явления на кръв и лимфа.

Още в първия стадий регенерацията на кожата се забавя, поради което уврежданията в областта на увреждането заздравяват по-дълго.

Справянето с проявленията на портокаловата кора в този стадий е възможно и със собствени усилия, без да се прибягва до помощта на специалисти.

За тази цел е необходимо нормализиране на излишната течност от оточните тъкани и усилят процесите на кръвообращението. За това помага и масаж – ръчен, с четка, редовни упражнения против целулит.

Показно също е приложението на антицелулитни средства – те подобряват тонуса на кожата, повишават нейната еластичност, ниво на овлажняване. Козметиката против целулит слeдва с повишено внимание.

В изследване, публикувано в Европейското списание по дерматология, е установено, че антицелулитната козметика често съдържа алергенни вещества.

Ако сте предразположени към алергия, избягвайте средства с два главни алергени.

По време на бременност проявленията на целулит стават по-изразени. Така е, защото се увеличава нивото на женски полови хормони естрогени. Както е известно, те влияят на мастната тъкан.

2-ри стадий на целулит

Преходът от първи до втори стадий на целулит отнема от няколко месеца до няколко години. През втория стадий портокаловата кожа е видима без събирания на кожата на гънки.

Леките вдлъбнатини и издатини могат да се видят при добро осветление. А при напрягане на мускулите, например, при упражнения във фитнеса, белезите на целулита стават още по-отчетливи.

Кожата изглежда провиснала и отекла, по-малко еластична е, отколкото преди. При палпация мастната тъкан изглежда по-плътна. Вече в този стадий засегнатите участъци на тялото могат да започнат да губят чувствителност.

Освен методите, които се използват в първи стадий, следва да се добавят и други. Необходимо е да се започне с увеличаване на физическата активност. Спортът трябва да е не по-малко от 3-4 пъти седмично.

Към това следва да се добавят качвания и слизания по стълбите не по-малко от 2-3 пъти дневно. При работа в седнало положение не трябва да се забравя за редовните почивки за раздвижване.

Ако е налице такава възможност, следва да се направи курс по вакуумен масаж. Изследване от 2004 г. показва, че въздействието на вакуума подобрява циркулацията на кръв в масажираните области, намалява обема на тъканите и обезпечава забележим лифтинг ефект.

3-ти стадий

Обикновено отнема няколко месеца, но понякога целулитът от първи стадий прогресира до 3-ти само за няколко месеца. Това се случва, заради бързото увеличаване на килограмите, преминаване на хормонално лечение или в резултат на възникване на хормонален дисбаланс.

Ефективен е цял курс процедури – лимфодренажен масаж, озонотерапия, ултразвукова терапия, електростимулация, хидромасаж. Тези процедури ефективно намаляват обемите на засегнатите места, визуално заглаждат кожата и правят проявленията на целулит по-малко забележими.