Горещото чело не е единственият признак на треска.

Измерването на температурата на тялото с точност до една десета от градуса без инструменти, това не е възможно. Грешат дори и битовите термометри. Обикновено висока точност не е необходима.

Достатъчно е да изясним има ли треска, температура над 38 градуса, именно тя се смята за един от ключовите симптоми при диагностика на различни заболявания.

Как да измерим температура без термометър

1.Докосване до челото

При треска то става горещо. За да не сгрешим, то трябва да спазваме следните правила:

Не проверявайте сами дали имате температура. Ръцете ви също може да са горещи, така че няма да усетите високата температура.

Използвайте външната страна на дланите. Там кожата е по-чувствителна. Преди проверка се уверете, че в помещението не е много горещо, нито пък е твърде студено. Ако ръката ни е замръзнала, челото ще ни се стори много топло. А с гореща длан лесно ще пропуснем треската.

2.Докосване до гърдите и гърба

Правилото тук е същото – използвайте външната страна на дланите. Ако гърдите или гърбът ви се струват горещи, най-вероятно човек има треска, тоест температурата му е повишена.

3.Погледнете цвета на лицето

Зачервените бузи – още един сигурен признак, който лекарите вземат под внимание. Помнете, че цветът на лицето може да се използват като диагностичен признак само ако човек се намира в покой.

При активно движение или веднага след физически натоварвания бузите също могат да се зачервят, но едва ли ще е, заради повишена температура.

4.Измерете пулса

При нормални условия пулсът при възрастните е 60-100 удара в минута. Това се отнася и за деца над 10 години. При тези в предучилищна възраст нормалният пулс не превишава 120, а при децата от 1 до 2 години – 130, а при бебетата до година – 160.

Изследванията показват, че при треска пулсът е ускорен, тоест сърцето бие по-бързо. Всеки 8-10 сърдечни удара над нормата позволяват да се заподозре, че телесната температура се е повишила с 1 градус.

5.Анализ на състоянието

Повишението на температурата се съпровожда от други характерни симптоми. Колкото повече са допълнителните признаци, толкова е по-вероятна треската.

Треска – на човек му се струва, че сякаш гори.

Втрисане – въпреки че отвътре горят, хората с треска често треперят от студ, макар и температурата на въздуха, където са, е нормална или дори по-висока.

Изразена слабост – това може да е просто сънливост или просто сериозна умора.

Силно изпотяване – при човек с треска кожата често изглежда лепкава, влажна на допир.

Влошено общо състояние – хората невинаги могат да опишат какво конкретно ги тревожи, но усещанията могат да са неприятни.

Гадене – понякога слабо, но друг път напълно осезаемо.

Главоболие – още един често срещан симптом при треска.

Кога е необходимо незабавно да се потърси медицинска помощ

Треската може да сигнализира за наистина опасни заболявания. Ако има възможност, звънете веднага на личния лекар, ако предполагате треска и наблюдавате следните допълнителни симптоми:

  • Ригидност на мускулите на тила, когато човек не може да си завърти или наклони главата.
  • Объркано съзнание;
  • Резки промени в емоционалното състояние, например, ярко изразена тревожност или раздразнителност;
  • Обриви от всеки вид, разпространяваща се по тялото;
  • Фотофобия, тоест болезнени усещания в очите при поглед към светлината;
  • Обезводняване – може да се предположи по тъмния цвят на очите, липса на сълзи при плач;
  • Конвулсии.

Също е необходима консултация с лекар е необходимо, ако треската не може да се пребори с помощта на средства за сваляне на температура на основата на парацетамол и ибупрофен или пък продължава повече от 5 дни.

В последния случай може да се касае за грипна инфекция. Последните проучвания сочат, че ибупрофенът е по-ефективен, макар и парацетамолът да е познат на повечето от нас още от детските години.

Предимството на ибупрофена е, че освен да действа срещу високата температура, има ефект и против възпалението.

Намаляването на възпалителната реакция допринася за по-бързото оздравяване и справяне с инфекцията, която обикновено поне в началото е с вирусна природа.