Черният дроб е най-голямата паренхимна жлеза в нашето тяло.  Счита се, че той е най-сложно устроеният орган  и като такъв е отговорник за някои от най-важните процеси, осъществяващи се в организма ни.

Именно за това решихме днес да ви информираме за това как може да подпомогнем неговите така важни функции и да бъдем по-здрави.

Да започнем с неговите функции

  • Черният дроб има свойството да обезврежда токсичните за нас вещества;
  • Той синтезира и складира холестерола;
  • Представлява резервоар за някои витамини и минерали;
  • Произвежда белтъци, играещи роля в кръвосъсирването и борбата с инфекциите;
  • Има основна роля в обмяната на всички хранителни вещества – въглехидрати, мазнини и белтъчини;
  • Участва в терморегулацията на организма;
  • Разграждане на нефункционалните и остарели еритроцити;
  • Участва при обработването и екскрецията на непотребните за организма ни вещества

Този орган притежава и още важни функции, с които ще се запознаем в други статии.

Кое може да наруши функционирането на черният дроб

При липса на антиоксидантна защита, която да предоставим на организма ни, при неутрализирането на токсините от черния дроб, органът претърпява увреждане, вседствие на сблъсъка със свободните радикали.

Това означава, че мръсният въздух, некачествената храна и като цяло вредните фактори на средата могат да нарушат неговото благосъстояние с течение на времето.  Консумацията на алкохол, натрупването на жлъчни камъни с времето водят до застой на токсини в черния дроб и по този начин причиняват развитието на по-нататъшни патологични процеси.

Как да се погрижим адекватно за доброто чернодробно здраве

Алкохолът е един от най-големите тероризатори на черния дроб. Затова е важно да ограничите да минимум консумацията му.

Прекомерната консумация на спиртни напитки е може би най-рисковият фактор за развитие на чернодробна цироза. Това е тежко заболяване, често завършващо с фатален край, при което здравата тъкан се замества с увредена.

Друг фактор за развитие на цироза е хроничният хепатит. Затова е важно да се ваксинирате срещу хепатит, ако до сега не сте, тъй като това е най-добрата превенция срещу развитие на коварното състояние.

Приемайте голямо количество плодове и зеленчуци, тъй като те са богати на много антиоксиданти, важни за доброто функциониране на черния дроб. Също така е важно да се информирате за това колко са тежки лекарствата, които приемате.

Дългосрочният прием на медикаменти, особено силните такива, е много вреден за черният ни дроб. Премахнете от диетата си мазнте и силнопреработени храни – те затрудняват функциите на черния ни дроб.

Консумирайте храни, богати на желязо, като зеленолистните растения и червените меса, но все пак избягвайте да ги консумирате всеки ден.