Добре балансираната диета е един от ключовете към здравословен и щастлив живот. За съжаление при огромното разнообразие от храни е трудно да разберем кои са полезни и вредни за тялото. Ако не сте сигурни дали трябва да промените вашите хранителни навици, прочетете 9 признаци, които ще ви покажат дали диетата ви е добре балансирана, или трябва да потърсите друго решение.

Винаги се чувствате уморени

Храната, която консумирате помага за правилното функциониране на тялото и го зарежда с необходимата енергия. Ако режимът, който спазвате включва храни, които не са богати на необходимите за организма минерали и витамини ще се чувствате отпаднали или мудни. Ако вашата диета е причина за умора, добавете повече плодове и зеленчуци към нея.

Повишавате теглото си

Ако наддавате килограми може да има много причини за това. Една от основните включва консумацията на храна с високо съдържание на мазнини или липса на важни хранителни вещества. Наддаването на тегло е добър показател, че трябва да намалите или напълно да се лишите от пържените храни или тези, към които се добавя повече сол.

Загуба на много килограми

Понякога не само повишаването на тегло е показател за проблем в метаболизма. Рязката загуба на тегло също показва липса на балансирана диета. Недохранването не трябва да е проблем в развитите страни, но може да бъде резултат от нездравословни диети. Загубата на тегло, особено когато се случва прекалено трябва да Ви подскаже, че нещо не е наред в организма.

Лесно се разболявате

Правилното функциониране на имунната система зависи до голяма степен от качеството на храната. Вашата имунна система се нуждае от правилните витамини и антиоксиданти, които подобряват защитните й функции. Ако не се храните с питателна храна увеличавате вероятността за настинки или други заболявания.

Вашият стомах често е разстроен

Ако стомахът ви винаги е разстроен причината може да се дължи на неправилна комбинация от храни. Следете внимателно храната, която приемате и ако има нужда подобрете някои елементи от диетата си, за да се почувствате по-добре след това.

Запек

Говорейки за стомашни проблеми запекът обикновено е резултат от неправилно балансирана диета с ниско съдържание на фибри. Вероятно е състоянието да бъде резултат от липса на вода, затова се стремете да консумирате препоръчителните 8-10 чаши вода на ден. Добавете повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци към диетата си и ще забележите положителна промяна.

Депресия

Храната, която консумираме може да окаже влияние върху настроението. Симптомите на депресия могат да бъдат резултат от липсата на необходимите на организма мазнини и въглехидрати.

Диетата ви не е разнообразна

За да получите всички хранителни вещества, необходими на организма трябва да консумирате разнообразна храна. По този начин ще сте сигурни, че сте доставили на организма хранителни вещества от всяка група. Ако в диетата ви липсва цял раздел от хранителната пирамида, трябва да я промените.

Изпитвате силни главоболия

Точно както появата на стомашни проблеми главоболието може да бъде резултат от лоши хранителни навици. Трябва да си водите дневник, за да установите какво може причини главоболие. Променете диетата си, ако застрашава здравословното ви състояние.

Важно е да се помни, че много от проблемите, посочени в тази статия могат да се дължат на различни причини. Добре балансираната диета е от решаващо значение за доброто здраве, но винаги трябва да се консултирате със специалист, когато почувствате неразположение. Послушайте тялото си и се уверете, че приема необходимите хранителни вещества, за да сте здрави и щастливи.