В наши дни много хора, особено жените, са склонни да жертват прекалено много за работата си. Но да бъдеш работохолик е опасно, защото, работейки много, забравяте за прекрасните неща в живота. Още по-лошо, може да забравите за семейството и приятелите си. Разбираемо е да искате да подобрите професионалната си кариера, но по този начин можете да застрашите други аспекти от вашия живот, като здраве, взаимоотношения с хората или брак. Затова ви предлагаме няколко начина, които ще ви помогнат да спрете да бъдете работохолик. А вие заслужавате да живеете по-щастлив и смислен живот!

Доброто здраве е далеч по-важно от богатството

Сигурно сте толкова мотивирани и имате желание да ви повишат по-бързо, че мислите, че здравето ви не е толкова важно. Но да работите прекалено много влияе лошо и физически, и ментално на цялото ви тяло. Изключително важно е да обръщате внимание на това, което ядете (уверете се, че хапвате повече плодове и зеленчуци) и опитвайте да спортувате редовно, дори и само да ходите достатъчно. Ако се разболеете, работата ви няма да ви помогне – мислете за това всеки път, когато решите да довършите поредната допълнителна задача.

Бъдете готови да отговорите на повика на леглото ви

Спрете да мислите, че ако останете до късно, ще получите повишението по-бързо. Първо, шефът ви може дори да не забелязва – повечето шефове взимат служителите си за даденост. Второ, ако искате да сте преуспели и продуктивни в работата, трябва да спите достатъчно, независимо от всички важни задачи, които трябва да довършите. Наистина е много важно да имате 7-8 часа сън на нощ, особено за жени, които искат да имат здрави деца, да изглеждат красиви и да се радват на безупречна кожа.

Поставете граници

Да поставите някои ясни граници в живота си е най-добрият начин да спрете да бъдете работохолик. Бъдете сигурни, че работите само през работните часове и не оставате до късно в офиса. Ако работите от вкъщи, съставете и следвайте определен график.

Намерете си ново хоби

Спрете да мислите само за работата си и намерете ново хоби, което ще ви помогне да се чувствате заредени. То може да бъде ориентирано към занаятчийството или пък гмуркане. Но не трябва да бъде свързано с работа.

Намерете повече време за приятелите си

Едно от нещата, което работохолиците имат склонност да пренебрегват, са приятелите си. Затова опитайте да намерите повече време за тях, независимо колко заети сте. Ако не можете да се виждате с тях всеки ден, правете го поне веднъж седмично. И не говорете прекалено много за работа.

Изключете интернета

Можете ли да вършите работата си без интернет връзка? Ако отговорът е да, тогава го изключете. Така ще се фокусирате върху задачите си, без да се разсейвате като проверявате пощата си или профилите в социалните мрежи. По този начин ще свършите работата си по-бързо, което означава, че ще имате повече време за много други прекрасни неща в живота.

Прекарвайте време навън

Опитвайте да прекарвате повече време навън, за да намалите нивата на стрес и да се отдалечите от всекидневните си тревоги. Можете да се разходите по време на обедната почивка или просто да излезете на пикник със семейството или приятелите през почивните дни.

Трябва да знаете, че дългите часове работа не ви правят чудесен служител, те само вредят на здравето ви. Ако се чувствате изморени, направете повече почивки и се фокусирайте върху нещата, които ви карат да се усмихвате и да сте щастливи.