И още 10, които ще ни помогнат да забравим за повишеното кръвно завинаги.

Високо кръвно убива. И това не е метафора. Този сърдечно-съдов проблем ежедневно отнема живота на десетки българи.

Какво е това високо кръвно и защо е опасно

Повишеното кръвно налягане неслучайно се нарича тихият убиец, и затова има и причини. Хипертонията често е без ярко изразени симптоми, но рязко повишава риска от развитие на опасни сърдечно-съдови нарушения и инсулт.

Артериалното налягане се измерва във формат от 2 числа. Например, 120 на 80, или 200 на 140, или 90 на 60. Ето какво означават тези числа:

  • Първото – систолично налягане, показва колко силно /в милиметри живачен стълб/ кръвта притиска стените на кръвоносните съдове по време на удара на сърцето.
  • Второто – диастоличното налягане – фиксира налягането на кръвта в момент, когато сърцето си почива между ударите.

Кръвоносните съдове са еластични, но ако кръвното налягане се повиши значително, е възможно и да не издържат. Разкъсването на съд във всеки от важните органи води до сериозни неблагоприятни последствия – до летален изход.

Кога кръвното налягане се смята за твърде високо? На този въпрос има напълно еднозначен отговор. Неотдавна Американската кардиологична асоциация свали показателите за високо кръвно от 140 на 90 до 130 на 80.

Ако кръвното ви е по-високо от 130 на 80, то вие сте в рисковата група, необходимо е да се вземат спешни мерки.

Как бързо да свалим кръвното в домашни условия

Веднага да кажем – ако здравето ви е скъпо и кръвното ви е повишено, то най-добре първо да се обърнете към личния лекар, но предвид ограниченията на пандемията, е възможно да възникнат затруднения при записване на час при кардиолог.

Ако все пак стигнете до кардиолог, в зависимост от нивото на артериално налягане и колко е повишено, начинът ви на живот и прочие фактори лекарят ще подбере за вас индивидуален план за профилактика и лечение, и най-вероятно ще назначи лекарства, които ще помогнат за привеждането на показателите на кръвното към нормалните стойности.

Но ако по някакви причини, а сега са много, ето няколко начина, които помагат за сваляне на кръвното. Изберете този, който ви се струва най-комфортен, или комбинирайте няколко, за да постигнете максимален ефект.

1.Дишайте по-дълбоко

Както показват изследванията, правилното дълбоко дишане – това е един от най-ефективните начини за бързо понижаване на артериалното налягане.

  • Отпуснете се, притворете очи, това ще помогне за намаляване на стреса – един от главните провокатори на хипертония.
  • Направете дълбоко вдишване, бройте до 5, дишайте не с гърдите, а с корема. За контрол си сложете ръката на него – трябва да усетите как коремът ви се повдига.
  • След това издишайте и отново бройте до 5.

Такова дълбоко дишане в продължение на 3-5 минути ще увеличи притокът на кръв към всички тъкани на вашето тяло, включително и към крайниците. Така кръвното ви ще се понижи.

Можете да опитате да задържате дишането след издишване за 8-10 секунди – изберете този вариант на упражненията, който ще ви стори най-комфортен.

2.Направете си гореща баня

Напълнете леген с вода с температура около 45 градуса и си потопете в него ръцете или краката за 10 минути. Горещата вода ще предизвика разширяване на кръвоносните съдове, към които ще прелее кръв, и артериалното налягане ще се понижи.

3.Подръжте ръцете под студена течаща вода

Прохладната, не ледената вода, понижава честотата на сърдечните съкращения, а това на свой ред понижава и кръвното.

4.Топъл чай с мента

Залейте щипка листа от мента с вряла вода за 10 минути, оставете ги да изстинат и пийте чай на бавни глътки. В такъв вид ментата може да понижи артериалното налягане.

5.Направете компрес с ябълков оцет

Накиснете марля в ябълков оцет и приложете влажната тъкан към стъпалата за 10-15 минути. Това е стар народен метод, ефективността на който има някои потвърждения.

Установено е, че в ябълковия оцет се съдържат вещества, които могат да понижат кръвното, поне при мишките това сработва. Изследванията започнали в тази насока все още не са приключили, но перспективи явно има.

6.Прием на валериан

Или препарати, които са въз основа на него. Валерианът е силно успокоително, което помага на организма да се справи със стреса. Сърцето започва да бие по-спокойно, артериалното налягане се понижава. Важно е при прием да не се превишава дозата, която е указана в инструкциите.

Как за дълго да свалим кръвното без лекарства

Още веднъж да напомним – изброените по-горе методи за понижаване на кръвното в домашни условия – това са бързи мерки. Борбата с тихия убиец е възможно да се осъществи само с помощта на лекар, като се спазват неговите препоръки.

Има и добра новина. На нивото на кръвното огромен натиск оказва и начинът на живот. Достатъчно е да го променим в положителна посока, и хипертонията или ще отстъпи съвсем, или потребността ни от лекарства съществено ще се понижи.

Експерти са съставили 10 от наложителните изменения в начина на живот:

1.Справяне с наднорменото тегло

Всеки свален килограм ще понижи кръвното приблизително с 1 пункт.

2.Редовни тренировки

Изборът ни следва да са аеробните упражнения – дългите разходки, лекото бягане, каране на велосипед, плуване и танци. Посвещавайте на тези занятия не по-малко от 30 минути дневно. В такъв случай ще успеете да свалите кръвното с още 5-8 пункта.

3.Повече здравословна храна

Повече плодове, зеленчуци, зърнени, по-малко мазнини, полуфабрикати и бисквити. Преразглеждането на хранителния режим ще ви помогне да свалите кръвното с до 11 пункта.

4.По-малко сол

Това трябва да става по-скоро постепенно, като кръвното ще се понижи с допълнителни 5-6 пункта. СЗО и други авторитетни източници препоръчват приемът на натрий да не е повече от 1500-2300 мг дневно, а това са около 5 грама натриев хлорид, или по-малко от чаена лъжичка.

5.Ограничете количеството алкохол

Достатъчно е дозата да се сведе до 1 питие на ден за жените, и до 2 за мъжете. Едно питие се равнява на 350 мл бира или 150 мл вино. Не превишавайте тази доза и кръвното ви ще се понижи с още 4 пункта.

6.Намалете цигарите

А в перспектива следва напълно да ги спрете – всяка цигара дига, макар и малко кръвното.

7.По-малко кафе

Това е доста спорен въпрос, тъй като за влиянието на кафето върху кръвното учените все още дискутират. Проблемът е в това, че при някои хора кофеинът предизвиква повишаване на нивата на артериалното налягане, а при други такъв ефект не се наблюдава. Ако се отнасяте към първата категория – проверете кръвното преди кафе паузата и 30 минути след това, ако е по-високо, тогава напитката е по-добре да се спре.

8.Опитайте да намалите стреса

Хроничният стрес е един от основните провокатори на повишено артериално налягане. Също така не трябва да превръщаме в огромен проблем това, че сме с повишено кръвно. Някои хора по природа са по-тревожни и самият факт, че са вдигнали кръвно ги кара да се чувстват непълноценни и потиснати. Така се получава затворен кръв, от който измъкването е трудно.

Постоянно се тревожим само при мисълта за измерване на кръвното налягане, и съответно то се повишава, и съответно тревогата допълнително нараства. Решението е да опитаме да се разсеем от мисълта, че кръвното ни е повишено.

9.Предварителен контрол на кръвното

Контролирайте кръвното у дома и редовно се консултирайте с личния лекар или направо с кардиолог. Домашният мониторинг помага по-добре да разберем какви промени в начина на живот наистина са ефективни, и кои не сработват.

10.Подкрепа от роднини и близки

Обърнете се за подкрепа към роднини и близки. Съобщете им за вашия проблем и ги помолете за помощ. Грижата за близките ще направи вашата борба по-лека и стресът ще намалее.