Някои хора усещат, че когато са по-неспокойни или претоварени, сърдечният им ритъм се ускорява или започва да им се гади.

Обикновено, хората са склонни да се стресират, когато чуят някаква неприятна информация за или от членове на тяхното семейство.

В повечето случаи в такава ситуация започва освобождаване на хормони на стреса и повишаване на кръвното налягане.

Когато човек е стресиран, хормоните като кортизол буквално наводняват телесните системи като подготвят организма ни за борба или бягство.

Това е причината за ускоряване на сърдечния ритъм, което провокира верижна реакция и човек започва да диша тежко и кръвоносните съдове се свиват.

В праисторическите времена, човешкото тяло е изпитвало стрес само в опасни ситуации, но сега то не е в състояние да ги разпознава.

Поради тази причина телесната реакция на стреса се активира, дори когато човек не е изправен пред непосредствена опасност.

Това допринася за хронични заболявания като хипертония, главоболие и психически смущения, като тревожност и депресия.

Телесната реакция на стреса може да влоши други заболявания или състояния като астма, синдром на раздразнените черва и безсъние.

Въпреки това само отговорът на стреса е причина човек да се задейства бързо, което му позволява след това да се отпусне.

Тъй като в повечето случаи няма как да избегнем излагането на стресови ситуации, за предпочитане е да се работи в насока към намаляване на неговите последици, като се следват подходящи техники за освобождаване от стреса.

По-долу ще разгледаме някои от най-сигурните начини за отпускане и релаксиране на тялото, които помагат на повечето хора да се справят със стреса.

Медитирайте

Медитацията е чудесен начин за отпускане и спомага за успокояване на ума, когато човек е под голямо напрежение.

Според проучване, медитацията е от полза за понижаване на сърдечната честота и кръвното налягане. Също така способства за подобряване на когнитивните функции.

Лесно е да се практикува медитация. Човек просто трябва да седне на удобно място, да затвори очи, да отпусне мускулите си и да се съсредоточи върху точно определено нещо за около 10 минути.

Това е една от най-добрите техники за намаляване и справяне с стреса и за запазване на ума спокоен и в отлична кондиция.

Пийте зелен чай

Зеленият чай съдържа аминокиселина, позната като теанин, която благоприятства релаксацията и придава успокояващ вкус.

Теанинът е антагонист на кофеин и може да неутрализира стимулиращото въздействие на кофеина. Така че избягвайте кофеиновите напитки и изберете зеленият чай, който служи като ефективно средство за релаксация на ума.

Консумирайте храни, повдигащи настроението

Повечето хора изпитват силна нужда от храни, като бисквити, бонбони, сладоледи, соленки и други сладки и нишестени храни, когато са стресирани, тревожни или напрегнати.

Наблюдаваният при някои хора успокояващ ефект от тези храни, може да е свързан с ниски нива на серотонина – мозъчен химикал, който създава усещането за спокойствие и релаксация.

Доказано е, че простите въглехидрати от рафинираната захар повишават нивата на серотонина и обуславят чувството за удовлетворение и спокойствие.

Въпреки че тези лакомства осигуряват незабавно удоволствие, те трябва да се консумират с внимание и в по-малки количества.

Слушайте музика

Действа много успокояващо слушането на музика с бавен ритъм. Такава музика създава условия за спокойно състояние на ума. Нежната музика е полезна, когато човек се подготвя за напрегнат работен ден.