Вирусът Ебола и заболяването, което предизвиква при човека Ебола хеморагична треска продължава да се разпространява в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея, като към настоящият момент са диагностицирани единични случаи в Испания и САЩ.

Здравните власти се опасяват, че митовете и дезинформацията могат да продължават да завладяват умовете на хората, създавайки им погрешни представи и заблуждение относно възможността от заразяване и протичане на понякога смъртоносното заболяване.

Хеморагичната треска, която вирусът предизвиква е отнела досега живота на 2800 души, а експертите са на мнение, че основната част от борбата с болестта е да се осведомят хората за фактите.

По-долу ще разгледаме някои от слуховете около Ебола – от неверните твърдения за чудодейния лук до кондензираното мляко.

МИТ №1: солената вода или суровият лук могат да ви предпазят.

Истината е, че суровият лук не е тайното оръжие срещу болестта. А солената вода сама по себе си не може да предотврати инфектирането с Ебола вируса.

В действителност питейната солена вода особено в горещи условия, може да бъде наистина опасна.

СЗО съобщава, че най-малко 2 души са загинали в Нигерия от придържането към тази практика, вярвайки, че тя може да ги предпази от придобиването на заболяването.

Здравните работници в Гвинея на запитване отговарят положително на въпроса дали са яли суров лук в продължение на 3 и повече дни консумирали ежедневно кондензирано мляко.

Въпреки че спазването на диета, включваща здравословна и питателна храна може да ви предпази изцяло здрави, суровият лук и мляко не предотвратяват придобиването на инфекцията.

Еболата се разпространява чрез близък контакт с телесните течности на заразен – например вирусът присъства в повърнатото стомашно съдържание, урината, сълзите или слюнката.

Хората могат да се предпазят и защитят, като избягват близък контакт с такива, които проявяват признаци или симптоми на заболяването.

МИТ №2: Човек не може да се зарази с Ебола от починало от хеморагичната треска лице.

Трябва да се избягва близък контакт с починали лица, тъй като дори когато някой е починал от ебола хеморагична треска , вирусът може все още да е наличен в кръвта или тъканите.

Здравните власти са загрижени, тъй като болестта може да се разпространи по време на традиционните погребални практики, които включват контакт с починалото лице.

СЗО препоръчва хората, които са починали от ебола да бъдат хващани като се използва силно защитно облекло и ръкавици и те трябва да бъдат погребвани веднага.

Официалните власти препоръчват погребенията да се провеждат от хората, които са преминали обучение за това как да бъде спряна инфекцията и да се предотврати по-нататъшното ѝ разпространение.

МИТ №3: Заразяването не може да се осъществи чрез полов контакт.

Ако човек е инфектиран с ебола, то вирусът може да се разпространил и в телесните му течности, включително и в спермата на мъжете.

И инфекциозният организъм може да остане в семенната течност в продължение на 7 седмици след възстановяването му, дори ако лекарите са потвърдили, че вирусите вече не са налични в кръвта на вече оздравелия.

Всеки, който се е излекувал от ебола, трябва да използва презервативи през този период.

МИТ №4: Здравните работници са източник на вирусната инфекция в засегнатите държави

Наблюдава се известно недоверие към чуждестранните лекари, които подпомагат местните власти в борбата с Ебола.

Последните доклади сочат, че медицинските специалисти в Гвинея са били нападнати, защото местните жители са вярвали, че горните са донесли вируса на ебола в страната им.

МИТ №5: Необходими са скъпи дезифектанти за ръце, които да унищожат коварния вирус

Честото миене на ръцете с обикновено сапун и вода може да предотврати разпространението на инфекцията, като не са нужни каквито и да е скъпи препарати.