В наше време все повече и повече хора са с нетрадиционна сексуална ориентация.

Обществото, в по-голямата си част, отдавна се е освободило от всички стереотипи свързани с хората, привлечени от същия пол, на който принадлежат и в някои държави така наречените еднополови бракове са дори узаконени.

Освен ако самият представител на „различните“ не ни каже или подскаже с поведението си, няма как да разберем сексуалната му ориентация.

Или поне това е, в което хората досега са вярвали. Но науката се развива и сега това не е единствения начин да „познаем“ човека срещу нас.

Проведено е изследване, вследствие на което учените успяват да открият връзка между сексуалната ориентация и погледа на човека.

В какво се изразява тази връзка обаче и как да я използваме?

Какви промени настъпват в очите на човека, по които можем да открием към кой пол е привлечен?

Науката успява да докаже, че когато човекът се възбужда сексуално или е силно привлечен от някого зениците му се разширяват и понякога погледът дори леко потъмнява.

Този факт е вследствие на проведен експеримент, когато на група хора биват показани различни еротични изображения.

Тогава несъзнателно очите на хората сякаш се отварят повече и следователно и погледът се променя, като става още по-съсредоточен.

Според американския психолог Рич Савин-Уилямс от университета „Корнел“, ситуиран в Итака, Ню Йорк, се наблюдава този ефект когато хората погледнат към представител на пола, към който са привлечени.

Тоест зениците на човека с обикновена сексуална ориентация се разширяват, когато погледът му попадне върху човек, който му харесва от срещуположния пол, а тези на човека с нетрадиционна сексуална ориентация, когато той бива привлечен от представител на същия пол.

Според Рич да наблюдаваме очите на човека, чиято сексуална ориентация искаме да разберем е сигурен начин да придобием желаната информация.

Защо настъпва разширяване на зениците?

                Разширяването на зениците е реакция, предизвикана от автоматичната нервна система – тоест тя се случва абсолютно несъзнателно и много рядко се срещат хора, които могат да я контролират.

Тя често върви с други процеси – увеличаване на пулса, учестяване на дишането и приток на кръв към половите органи на мъжа или жената.

Какви различия има при мъжа и жената?

Рич Савин-Уилямс провежда експеримент, в който на група хора биват показани видеота на други хора, които мастурбират и открива, че докато зениците на мъжете с нормална сексуална ориентация се разширяват само докато гледат жени, които се самозадоволяват и тези на мъже с нетрадиционна – само докато гледат собствения си пол, то зениците на жените, привлечени от срещуположния пол се променят при образите и на мъже, и на жени.

Дамите, привлечени от своя пол, обаче се възбуждат само докато гледат мастурбиращите жени, не и мъже.

                Какво означава това?

Че нормалните момичета са и бисексуални – не е задължително. Науката все още не е открила сигурно обяснение защо това се случва.

  Любопитно: Ролята на погледа в миналото

Разширените зеници са смятани за изключително атрактивни още през далечния 16-ти век. Тогава е съществувала модата жените да си капват капки в очите от беладона – изключително отровно растение, което държало зениците широко отворени и така придавало невероятно сексуално излъчване на нежната половина на населението.

Този процес е бил изключително болезнен, поради силната отрова, съдържаща се в беладоната.