Много хора се губят в съвременния забързан живот и заедно с това губят и количеството качествен сън, който получават.

Редовното недоспиване води до куп физически и психически проблеми и освен изключително опасно за здравето, при някои по-тежки случаи, може да се окаже дори и смъртоносно.

Повечето от работещите хора нямат възможността да съчетават работата с личния си живот, без това да се отрази на съня им.

Последиците от това са явни – продължителните чести прозявания, уморения, сънит поглед и чашата кафе в ръцете им, която сигурно им е петата за днес, гарантират липсата на почивка в начина им на живот.

Здравословното количество сън, което е нужно на всеки нормален човек, за да функционира пълноценно е 8 часа на нощ. Тези 8 часа обаче често търпят различни трансформации в ежедневието ни.

Според проведено проучване около 35% от американците не си набавят препоръчваното количество сън, но със сигурност тези проценти са много по-високи у нас.

И е изключително често срещан методът този пропуснат сън да се опитва да се наваксва през съботите и неделите.

Това става чрез спане до обяд, следобед или дори ранните вечерни часове и чрез непрекъсната почивка на диванчето пред телевизора през целия остатък от деня.

Но, противно на очакванията, в повечето случаи след кралската дрямка, човекът не само че не се чувства отпочинал, ами се чувства в пъти по-зле, по-уморен и по-изтощен, отколкото ако не си беше лягал въобще, сякаш.

Какво предизвиква пълното изтощение и неработоспособност, която изпитваме след като уж си „наваксаме“ загубените часове на качествен сън?

Наваксваме ли ги наистина или причиняваме тотално объркане на организма си и това ли е правилният начин да се живее що-годе здравословно?

Дали и кога е възможно да наваксаме пропуснатата почивка?

Да, да възможно е, но това действа само при определени случаи. Наваксването на изгубен сън би имало ефект само при положение, че не много часове са изгубени и цялото това нещо не се случва редовно.

С други думи, ако не сте могли да спите две нощи, защото сте пътували и в самолет не се спи, но принципно си набавяте нужното ви количество сън, организмът ви лесно ще се възстанови просто с няколко допълнителни часа почивка следващия път.

Но ако умората ви е хронична, и вие редовно злоупотребявате със здравето си и пропускате мекото и топло легло, няма да стане, както сте я намислили.

Колкото по-дълго стоим без сън, толкова по-трудно го наваксваме. Не можем да загубим 25 часа сън седмично, например, и да очакваме да ги възстановим по време на един уикенд.

И това да ни е практика, всяка седмица, всеки месец, година, без почивка.

Няма как да не окаже ефект върху организма ни.

Проведени са изследвания и е установено, че в такива случаи, е невъзможно да си наваксаме пропуснатия сън чрез повече сън. Или по какъвто и да било друг начин.

Единственото решение би било да изчезнем с месеци или години в някои случаи от лицето на планетата и само да спим, за да се възстановим напълно. И пак не е сигурно.

След като вече сме се решавали от сън редовно, няма какво да направим. Единственото, което е по силите ни е да подобрим качеството на съня, който си набавяме, да сменим работата си, да променим начина си на живот завинаги и т.н.

На всеки организъм му е нужно различно количество почивка, но никога тя не бива да пада под 8 часа на нощ! Ако нямате тази възможност, то просто се опитвайте да слушате тялото си през останалото време – ако ви каже:

„Спи ми се.“, зарежете всичко, легнете и подремнете за 20 мин., а след това ще се събудите с нови сили и много по-мотивирани.

Няма вълшебно лекарство, няма магия – това е единствената ви опция при подобен начин на живот.