Босилекът е доста популярна и използвана билка и подправка, особено по средиземноморските краища. Той се използва в много известни рецепти, в някои коктейли, но е и добро натурално лекарство.

Интересен факт е, че босилекът се е използвал при балсамирането на египетските мумии. Днес ще разберете и други интересни и полезни факти за ароматното растение.

Витаминозна „бомба“

В билката са открити желязо, фолиева киселина, мед, цинк, калий, витамини В и С и А. Откриват се и много други полезни вещества.

Антибактериален агент

В босилека се откриват флавоноиди, под чието влияние вредните за организма бактерии намаляват. Смята се, че тези вещества защитават и ДНК на клетките от радиация.

Препоръчваме ви да консумирате по-голямо количество босилек, особено когато страдате от настинки и инфекции.

Защитават сърдечно-съдовата система

Желязото и калият в зелената подправка влияят благоприятно на сърцето ни. Откритият витамин А в него в комбинация с минералите защитават кръвоносните съдове и улесняват дейността на сърцето. Освен това, има доказателства, че босилекът намалява нивата на „лошия“ холестерол в кръвта ни.

Болкоуспокоително

Билката има аналгетични и противоспазмени действия. Препоръчва се, най-вече, при главоболие и стомашни болки.

Предпазва ни от депресия и хронична умора

Босилекът е добър помощник при стресови състояния. В състава ѝ има микроелементи, които намалят риска от развитие на депресия и облекчава симптомите на хронична умора.

Ароматерапията с босилек е добра терапия срещу тревожност и силен стрес.

При проблеми със ставите

Етеричното масло от босилек съдържа веществото евгенол, който действа подобно на аспирина, на и намалява успешно отока в ставите и тъканите. Действа благоприятно при състояния на артрит и фибромиалгия.

Срещу хипертония

Проучвания в различни медицински университети са установили, че редовната консумация на пресен босилек контролира нивата на кръвното налягане. Особено полезен е за хипертоници. Освен това, той се бори и със стреса, което е от голяма полза за хора страдащи от високо кръвно.

Противораково действие

Проучвания са установили, че босилекът намаля риска от развитие на злокачествени образувания на гърдата и панкреаса. Честата консумация на босилек намаля риска и от развитие на рак на дебелото черво, който е един от най-опасните видове рак.

Мощен афродизиак

Много проучвания са доказали, че консумацията на босилек в по-големи дози стимулира сексуалното желание и влияе добре върху мъжката полова система. Някои специалисти смятат, че той контролира преждевременната еякулация.

За респираторни усложнения

Чайовете и етеричното масло от босилек са добри лекарствени средства срещу кашлица. Той действа благоприятно за бронхит и други респираторни заболявания.