Геомагнитните смущения предизвикват интереса на лекари и метеоролози от стотици години насам. Геомагнитните явления, които усещаме тук на Земята са свързани с процеси, извършващи се на Слънцето. Решихме да обсъдим с вас тази тема, тъй като началото на септември тази година се очакват мощни магнитни бури да ни ударят.

За някои хора това може да предизвика физическо неразположение, но най-доброто лекарство в случая ще бъде спокойствието.

Какво представляват магнитните бури?

Магнитните бури са внезапни и резки смущения на магнитното поле на планетата Земя. Те се предизвикват от изригване на слънцето и взаимодействие на земната магнитосфера със заредени частици с висока енергия, изхвърляни от Слънцето.

При Слънчевите изригвания, силно заредени частици плазма достигат до нашата магнитосфера и упражняват натиск.

Защо ни влияят тези явления?

При мощно изригване на плазма от Слънцето следва отделяне на голямо количество енергия под формата на светлина топлина и електромагнитни вълни. Когато този поток от енергия достигне до магнитното поле на земята, възникват смущения както в технологиите ни и навигационните системи, така и върху нас хората.

Магнитните смущения се усещат най-вече от възрастните хора, хората със сърдечно-съдови заболявания, неврологични смущения и проблеми с храносмилането.

Какво е възможно да се усети по време на магнитна буря?

Според някои лекари, влиянието на магнитните бури върху тялото може да се сравни със силно физическо натоварване. Младите хора и хората, които не страдат от хронични, сърдечно-съдови и други сериозни заболявания понасят добре тежките физически натоварвания.

В дните с геомагнитни смущения, много хора се оплакват от покачване на кръвното налягане, дори и при приемане на предписаните им лекарства. Някои хора се оплакват от световъртеж и учестено сърцебиене.

Особено зле, може да се почувстват възрастните хора, които в тези дни стават тревожни и често търсят лекарска помощ, заради общо неразположение. Изследвания са установили, че в тези дни се покачват нивата на общия холестерол и глюкозата в кръвта.

Епизодите на клинична депресия стават по-тежки и, като цяло, може да се стигне до влошаване на настроението, чувство на тъга и безпричинна раздразнителност. Статистики показват още, че магнитните бури повишават броя на инсулти и инфаркти сред възрастните. Това, може би се дължи на факта, че в тези периоди се нарушава оросяването на мозъка, което води до недостиг на кислород.

Има ли спасение?

Препоръчваме ви в този период да избягвате умственото претоварване и интензивната физическа активност. Старайте се да се наспивате и заложете на естествени методи за успокоение – топли чайове, разговори с близък човек и повече време вкъщи.