Често след прекомерни физически натоварвания или при започване на тренировка човек започва да усеща болки по цялото тяло. Обикновено подобни болезнени усещания не продължават повече от денонощие и отшумяват от само себе си, след като организмът си почине достатъчно добре.

Но нерядко човек усеща болки по цялото си тяло, което може да бъде причина за различни доста сериозни заболявания, изискващи незабавно лечение.

Защо цялото тяло боли: основни причини

Както е известно, най-често болките по цялото тяло са ответна реакция на организма на различни инфекциозни заболявания – възможно е дори да се вследствие на пневмония, всевъзможни травми и физическо пренапрежение.

Инфекциозните заболявания често се съпровождат със следните признаци – болки по цялото тяло, болезнено хрущене и пукане на ставите и костите, неспокоен сън, повишена температура.

Също така се случва и телесната температура при инфекциозни процеси да започне да се понижава, а болният да се чувства неразположен, да няма желание да се движи и да му избива студена пот. Освен това често болки по цялото тяло се наблюдават при следните здравословни проблеми:

• Различни заболявания на кръвта – лимфома, левкоза и т.н.;
• Наличие на злокачествени тумори;
• Автоимунни заболявания – например вълчанка;
• Увреждане на съединителната тъкан – ревматоиден артрит;
• Хранително отравяне;
• Ухапване на кърлеж;

Заболяванията на кръвта и злокачествените тумори изискват незабавно лечение, поради това ако тялото ви ви боли постоянно, но нямате симптоми на настинка, е необходимо колкото е възможно по-скоро да се подложите на изследвания.

При автоимунните заболявания и уврежданията на съединителната тъкан патологичният процес вътре в ставите способства за разпространението на болките към прилежащите мускули. С това се обясняват и болките по цялото тяло, които значително влошават качеството на живота на човека.

Характерни признаци на артрита са болезнените усещания в сутрешните часове след събуждане. Обикновено, ако болният малко се раздвижи, те значително отслабват. При остеоатритите тялото боли във вечерните часове.

Хранителното отравяне също може да бъде отговор на въпроса защо болят всички мускулите на тялото. Много често подобни анормални състояния се съпровождат с такива допълнителни симптоми като висока температура, обща слабост на организма, силни режещи болки в долната част на корема.

Възможно е всички тези проявления да се наблюдават на фона на занижена телесна температура, болният започва да усеща втрисане, по тялото му избива студена пот и чувства болки навсякъде.

Ухапванията на някои видове кърлежи, които са преносители на някои инфекциозни заболявания също могат да предизвиква генерализирани болки.

Установяването на причината за неразположението в дадения случай не е особено трудно – обикновено след ухапване от кърлеж се появява обрив във вид на малки мехурчета с прозрачна течност вътре.

Освен това често се наблюдава често зачервяване на кожата не само на мястото на мястото на ухапването, но и на други части на тялото.

Затова, ако тялото ви боли постоянно, е необходимо веднага да се консултирате с лекар. Тъй като, освен, че даденият симптом може да е признак за наличие на различни заболявания, то той често може да доведе до следните проблеми със здравето:

• Силна хронична болка, променяща се периодично в умерени болезнени усещания;
• Умора;
• Безсъние;
• Отслабване на имунната система на човека;
• Принудителен отказ от физическа активност;
• Стрес и резки промени в настроението;
• Други психологически проблеми – повишена раздразнителност, тревожност, необясними страхове, депресия и т.н;