Мечта на всеки човек, страдащ от разширени вени, е своевременно и бързо да излекува заболяването, за да престане да усеща болки и да се чувства неудобно от грозните белези, които се формират по кожата на краката в резултат на разширените вени.

Стремителното развитие на технологиите, включително и в областта на медицината, доведе до появата на нови способи за лечение на разширени вени.

За лечението на заболяването в Латвия разказва президентът на Балтийската асоциация на флеболозите, член на Латвийската асоциация на хирурзите, на Асоциацията на флеболозите на Германия, член на Асоциациите на Мексиканското, Латвийското и Световното сдружение на флеболозите и доктор на медицинските науки Улдис Мауринш.

При класическата традиционна операция болният се хоспитализира, поставя му се упойка или му се прави гръбначномозъчно обезболяване. На краката му се правят минимум 2 разреза – един в областта на слабините, а вторият в областта на глезена.

Цялата вена се изтръгва, премахва се и болният и здравият участък. След поставянето на шевовете пациентът дълго време се налага да остане в болница при съблюдаване на постелен режим.

По местата на отстранените вени дълго време могат да останат уплътнения, белези, краката могат да оттичат, на места може да се загуби чувствителността на кожата. Необходимо е дълго време да се носи компресиращ трикотаж, а човек може да се завърне към ежедневните си дейности и още повече на работа едва след няколко седмици.

Следва да упомене, че този класически метод сега заема последно място популярните способи за лечение на разширени вени.

Причината за това е не само продължителността и болезнеността на процеса, но на мястото на отстранената вена след 3 години в приблизително 20% от случаите отново възниква варикоза, тъй като хирургичната операция силно е травмирала тъканите наоколо.

Още преди 10 години повечето от операциите по лечение на разширени са се извършвали по традиционния метод, към ден днешен в Латвия 90% от случаи се използва лазер.

Лазерната операция отнема половин час

И този метод е несравнимо по-съвременен и по-малко травматичен. Този вид операция се провежда, без да се налага оставането в болница впоследствие – ½ час след края на процедурата пациентът е в състояние самостоятелно да напусне клиниката.

Той не само може, но е и длъжен да ходи, за да ускори процеса на оздравяване. Много чуждестранни пациенти съчетават приятното с полезното, идвайки в Рига – столицата на Латвия, за лечение на вените и след операцията се отправят на разходка из града.

За постигането на този впечатляващ резултат способства и това, че операцията се провежда под местно обезболяване, на пациента се правят само убождания за въвеждането на упойката в тъканта около увредената вена, която ще бъде оперирана.

Операцията на единия крак е продължителност от около 30 минути.

Важен е също така и постоянния ултразвуков контрол по време на хирургичната интервенция, благодарение на който променливия кръвен поток през вената бива прекъснат и стволът на основната вена се свива и се запушва.

Този метод осигурява много по-малка вероятност от възникване на рецидиви.

Няма рецидиви и отстраняване на страничните венозни разклонения

Освен това тези разклонения на оперираната вена не се премахват веднага след операцията, тъй като най-често те сами намаляват след процедурата и стават невидими. И най-важното е, че това се случва при 80% от оперираните хора с разширени вени.