Около 6 милиона души по света всяка година попадат в интензивните отделения, поради силна болка в гърдите. И първото подозрение е сърдечен пристъп.

Много от тези хора не само не са получили сърдечен пристъп, но и самата вероятност от неговото възникване клони към нула.

Калций в артериите и инфаркт на миокарда – каква е връзката

Ново научно изследване, представено на 68-мата годишна научна сесия на Американската колегия на кардиолозите, показва, че съществува лесен за определяне индикатор, който помага за бързо изясняване на ситуацията.

Специалисти от медицински център в Солт Лейк Сити проучили данните на 5547 души без диагноза исхемична болест на сърцето, обърнали се към центъра с болки в гърдите в периода от април 2013 г. до юни 2016 г.

На всички тях била назначена компютърна томография за оценка на нарушеното кръвоснабдяване на миокарда. Това изследване също установява индекс на коронарния калций или индекс на Агъстън, който показва отлагания по стените на артериите.

Впоследствие изследователите наблюдавали състоянието на сърдечната система на доброволците през следващите 4 години.

Висок калциев индекс и риск от сърдечен пристъп

Изследователите установили, че колкото по-висок е калциевият индекс, толкова по-вероятен бил сърдечният пристъп през следващите 90 дни.

Също индексът бил свързан с наближаващо развитие на други неблагоприятни сърдечни явления. И обратното, при малки стойности на индекса същите рискове били близо до нула.

Смята се, че при калциев  индекс по-малък от 11 следва да се търсят „несърдечни” причини за болки в гърдите. Понякога те могат да се вследствие на обикновен мускулен спазъм.

Съвсем друг е въпросът при индекс, особено повече от 100. В такъв случай вече е необходимо кардиологично изследване и задължително следва да се изключат фактори -  тютюнопушене, затлъстяване, заседнал начин на живот.

Така може да се осигури своевременна намеса и да се предотвратят сериозни проблеми със сърцето, които в противен случай могат да настъпят не някога в бъдещето, а в близките месеци.

Важно е, че индексът на Агастон се определя с помощта на специфична, по-лека, компютърна томография, изискваща по-ниски дози облъчване. И този метод е сравнително евтин, особено в сравнение със стрес-тестове ПЕТ – позитронно емисионна томография.