Кашу или индийски фъстък е дърво, плодът на което е популярна храна, принадлежащо към род Anacardium от семейство Смрадликови. Родината му е Бразилия.

Кашуто е лесно за отглеждане и именно поради това плодовете му са се ползвали индианците от племето Тикун, обитаващи северните райони на съвременна Бразилия.

Те употребявали кората, листата и плодовете на дървото за разнообразни, не само за кулинарни, цели.

Плодовете на кашуто са ореховидни и тяхната ядка е подходяща за консумация. От черупката се добива масло, използвано в медицината и техниката. Ядката на кашуто служи като суровина за производството и друго висококачествено масло.

Плодовете на кашуто се състоят обикновено от 2 части – тъй наречената кашу ябълка и ядката, която се намира в горната част на кашу ябълката.

Формата на ядката, която всъщност е и плодът на дървото, наподобява бъбрек. Кашуто е единствената ядка, която узрява извън, а не вътре в плод.

Състав на ядките кашу

Тези ядки са крехки и сравнително сочни, макар че на някои хора може да им сторят мазни, това не е така. В кашуто мазнините са много по-малко, отколкото в другите видове ядки като бадеми, орехи и фъстъци.

Напротив, в ядките на кашуто има много полезни вещества като белтъчини, въглехидрати, скорбяла растителни влакна, естествени захари; Много витамини от група В – ниацинова киселина, а също и токоферол;

Минерали такива като калций, калий, натрий, магнезий, желязо, мед, цинк, манган, селен. Не по-малко важно е наличието в кашуто на ненаситени мастни киселини омега-3.

Регулярната консумация на тези ядки, постоянно ще снабдява организма с необходимите му полезни вещества.

Полезни свойства

Ползата от ядките на кашуто е несъмнена. Японски учени са установили, че тези ядки съдържат вещества, които неутрализират и потискат размножаването на бактериите, които разрушават зъбния емайл.

В Африка, например, лекарите използват смес от стрито кашу за лечение на болни зъби и при различни възпаления на венците. Дори и в България тези ядки се препоръчват от зъболекарите.

Кашуто винаги е било считано за афродизиак, поради съдържанието в него на витамин Е, оказващ благотворно въздействие на репродуктивната функция, както и на мъжете и на жените.

Тези ядки са много полезни и като профилактично средство срещу кожни заболявания, препоръчват се на хората, страдащи от екзема, псориазис и други кожни проблеми, дължащи се на нарушения на обмяната на веществата.

Използвайки отвара от черупките на кашуто човек може да се избави от брадавици, дерматит и от сухата кожа.

Ползата от тези ядки е потвърдена и за укрепването на имунитета на организма.

Ако кашуто се употребява умерено и редовно, то е възможно да се постигне нормализиране на кръвните нива на холестерола и предпазване от широк спектър от инфекциозни заболявания.

Кашуто притежава – антисептични, тонизиращи, антибактериални и антимикробни свойства. Употребата на тези ядки е показна за предпазване от заболявания на кръвоносната система, както и при стомашно-чревни разстройства и дори при дизентерия.

Друго предимство на тези ядки е ниската им алергенност в сравнение с другите ядки. Диетолозите препоръчват на хората, които страдат от анемия, недохранване или постоянно се чувстват отпаднали да започнат консумация на кашу.

Тези ядки са висококалорична храна и 100 грама от тях съдържат 600 килокалории, но въпреки това те се препоръчват на хората, които се придържат към хранителен режим за намаляване на теглото, защото с много малко количество от тях човек може да се засити.