Когато става въпрос за менопауза, то всички са убедени – това е проблем само на жените. Малко подозират, че и има и климакс при мъже, който започва доста по-рано.

При всички ли има климакс?

Фактът, че жената ще се сблъска в определено време с климакс го знаят всички, информациите по този повод са предостатъчно. Затова слабият пол се отнася към това състояние с обречено спокойствие.

Жените се борят с появилите се проблеми и спокойно продължават напред. Но ако кажем на мъж, че е в климакс, няма да може да си намери място от възмущение.

Макар и организмът на силния пол да се отличава от този на нежния, много процеси и особено измененията с напредването на възрастта са сходни. Проявленията и симптомите на това деликатно състояние при мъжете не са толкова явни, но все пак се проявяват и при тях.

Какви са признаците, че при мъжете е настъпил трудният период?

Симптоми

За основен симптом се смята промяната в поведението. Мъжът може да стане неузнаваем – спокойният, уравновесен някога човек започва да се дразни без повод, предявява претенции, изпада в униние, и т.н.

Трудно управлява чувствата си, и незнанието какво се случва води понякога до конфликти с околните.

Развалят се отношенията в семейството, подхожда доста необичайно в определени ситуации. Но проблемът не е само в емоционалната страна. Появяват се симптоми, свързани със здравето. Това може да бъде:

  • Сънно разстройство;
  • Спад на силите;
  • Ускорено сърцебиене;
  • Болезнени усещания в областта на сърцето;
  • Намаляване на сексуалното желание;
  • Високо кръвно;
  • Световъртеж;

Всички тези симптоми са характерни за множество заболявания и са доста обобщени. Силният пол са склонни да смятат тези неразположения за приближаване на старостта, начало на неизбежни процеси в организма.

Те не се обръщат към лекари, стараят се да избегнат този период, мъжествено преодоляват трудностите, както са ги учили. Но това е напразно.

Намаляването на качеството на живот същевременно влияе на трудоспособността, трудно се намира език с околните.

Обръщането към лекар може да промени ситуацията – предотвратяват се заболявания, възстановява се душевното равновесие.

Още повече, че по това време за първи път започват да дават признаци за себе си разпространени заболявания – подагра, висока кръвна захар, тахикардия, човек бързо наддава на килограми.

Климакс при мъже – пълна промяна на организма

Ако преведем думата „климакс”, то от гръцки това звучи като „стъпало”, или „стълбище”. Тоест това е пореден етап от живота, обусловен от хормоналните изменения в организма.

Отношението към това трябва да е спокойно, тъй като сходна промяна сме преживели през пубертета. Така че всичко върви по своя ред и повод за паника няма.

В период от 40 до напреднала възраст години мъжете се сблъскват с проблема с понижаване на потентността.

Това е свързано с факта, че полови хормони се образуват недостатъчно активно, губи чувствителност центърът на регулацията, който отговаря за работата на семенниците.

Вече не е така чувствителен към синтезираните хормони, и в тестисите протичат определени изменения.

Хормони

Досега специалистите в областта на медицината спорят – има ли мъжки климакс, и може ли да се нарича така. Единно мнение няма, макар и никой да не отрича, че проблем не съществува.

Едно е ясно – мъжкият климакс съществено се отличава от женския, и това е свързано с особеностите на структурата на женската и мъжката полова система.