Анхидроза – патологично състояние, при което потните жлези престават да отделят пот. Най-често тези изменения са симптом на друго заболяване, и за да помогнем на човек, трябва да открием причината.

И сухата кожа може да бъде в резултат на вродена патология. Каква бива анхидрозата и защо проблемът не трябва да се оставя без лечение?

Причини – кожни заболявания, диабет и други

Пълното прекратяване отделянето на пот може да бъде предизвикано от редица други причини. Например, този симптом е характерен за вродена недоразвитост на мастните жлези при синдром на Криста-Сименс-Турен.

В този случай, освен суха кожа, у пациента се наблюдават безжизнена и слаба коса или пълното ѝ отсъствие, аномалии в развитието на лицевите кости и други патологии.

Потните жлези престават нормално да функционират и се запушват. Запушването на порите може да възникне при травмиране, и по-точно при кожни изгаряния.

Още една честа причина за патологията е обезводняване на организма.

В този случай анхидрозата често възниква след период на прекомерно отделяне на пот и протича в остра, крайно опасна форма.

Патологичното състояние се развива под действието на следните фактори:

  • Заболявания на стомашно-чревния тракт с често повръщане и диария, например, холера и дизентерия;
  • Грип и други инфекциозни заболявания на дихателната система, които протичат с висока температура;
  • Отравяния;
  • Токсикоза на бременните;

Вторична анхидроза предизвикват следните заболявания:

На работата на потните жлези могат да повлияят някои медикаменти, на първо място, холиноблокери. Често патологичното състояние се проявява при хора с лъчева болест.

В зависимост от причината анхидрозата може да бъде локална или генерализирана. В първия случай страдат отделни участъци на тялото, а във втория цялото тяло.

Симптоми на анхидроза – суха кожа, висока температура

Симптомите на анхидроза зависят от формата и проявлението на заболяването. Например, при локален процес, пациентите се оплакват не от суха кожа, а напротив – от твърде обилно потоотделяне.

Това е свързано с факта, че организмът се опитва да компенсира патологията и да усили отделянето на пот към здравите участъци на тялото.

Прекомерно сухата кожа може да боли и да сърби, много често се зачервява и гори. Доколкото потта прави повърхността на дермата еластична, без такова овлажняване лесно се травмира, появява се лющене и микропукнатини.

Това на свой ред повишава риска от различни кожни инфекции. Затова при хората с анхидроза се наблюдават гъбични увреждания, нагноявания, дерматити.

Потта изпълнява няколко важни функции на организма, сред тях са охлаждане и отделяне на токсини.

Когато жлезите престанат да пълноценно да функционират, първо се нарушава терморегулацията. Затова и пациентите с анхидроза често страдат от прегряване на слънце, трудно понасят по-горещо време.

При остро протичане на заболяването се повишава телесната температура, появява се тахикардия или други видове нарушения на сърдечния ритъм.

Интоксикацията, нарастваща в резултат на анхидрозата, се отразява не само на кожата, но и на общото състояние на организма.

Лечение на кожата при повишена сухота

Лечението на кожата при анхидроза зависи от степента на изразеност на патологията и от това става ли въпрос за хронично или за остро състояние.

В случай на протичащ вяло хроничен процес е важно да се открие причината за него.