Подагра - какво представлява

Подаграта е заболяване, характеризиращо се с нарушен метаболизъм на пикочната киселина, което резултира в излишък на пикочна киселина в тъканите и в кръвта.

Хората, страдащи от подагра или произвеждат прекалено много пикочна киселина или организмът им има проблеми с изхвърлянето на тази киселина от тялото.

Няколко са възможни последици от това натрупване киселина в организма, например остър и хроничен подагрозен артрит, камъни в бъбреците и акумулиране на пикочната киселини в кожата и други тъкани.

Подагра може да възникне самостоятелно – тя може да е първична или може да бъде свързана с други заболявания или лекарства – т.е. вторична.

Какви са симптомите

Първият симптом на подагрозен артрит обикновено внезапно ставите започват да горят при допир, зачервяват се и се подуват.

Най-често се подува ставата в основата на палеца на крака и това обикновено се съпровожда със силна чувствителност при опит за ходене, но могат да бъдат засегнати също така и коляното, глезена и малките стави на ръцете.

При някои хора болката може да е толкова силна, че и дори и допирът на чаршаф върху подутия палец причинява силна болка.

Дори и без лечение, първите пристъпи спират след една или две седмици. Въпреки че болката и подуването може напълно да изчезне, подагрозният артрит често отново се появява на същата става или на друга ставна връзка.

С течение на времето, пристъпите на подагрозен артрит е възможно да се появяват по-често и да продължават по-дълго време.

Докато първите пристъпи на подаграта обикновено засягат само една или две стави, то с времето е възможно болестта да се прояви и по няколко стави едновременно.

Бъбречните камъни се развиват по често при хората с подагра. Кристали на пикочната киселина могат да натрупват и извън ставите например в меката част на ухото, лакътя, ахилесовото сухожилие и по други тъкани.

Какви са причините

Въпреки че основната причина за подаграта се свързва с метаболитната дисфункция, наследеността, полът и начинът на хранене наистина играят ключова роля в нейното развитие.

Наследствените фактори могат да имат съществено значение. Ако вашият родител страда от подагра, то вероятността и вие да го наследите е около 20%.

Някои гени могат да предразполагат към повишено ниво на урична киселина или създават условия за неефективно премахване на този метаболит от организма.

Въпреки че генетиката може да играе роля в развитието на подаграта, това не означава, че всеки с наследствени предпоставки задължително ще я развие.

Наличието на други фактори, като начинът на живот и хранене, също играе важна роля.

Относно начина на хранене, някои храни могат да увеличат риска от подагра.

Консумацията на червени меса, гъби и мазна риба съдържа повече пурини, които са важни предшественици на уричната киселина.

Пурините се метаболизират в организма, като резултатът е образуване на урична киселина.

Алкохолните напитки, особено бира, също се свързват с повишаване на риска от подагра, тъй като алкохолът намалява елиминацията на уричната киселина от тялото и стимулира нейното производство.

Подаграта е често свързана също със затлъстяване и метаболен синдром.

Хората с наднормено тегло често имат повишени нива на урична киселина, което може да доведе до натрупване на урични кристали в ставите и съответно до развитие на подагра.

По отношение на пола, мъжете имат по-висока склонност към подагра, особено след края на пубертета.

Това се дължи на изменения в хормоналния баланс, които водят до повишаване на нивата на урична киселина при мъжете.

При жените, нивата на урична киселина се повишават по време на менопаузата, което може да бъде свързано със значителен риск за развитие на подагра след тази възрастова периода.

Подаграта може да бъде причинена и от други фактори, като някои лекарства, диетични навици, хронични здравословни проблеми или повишен прием на фруктоза от сладки напитки и храни.

Важно е да се отбележи, че съчетаването на няколко рискови фактора може да увеличи вероятността за подагра.

За да се намали рисковете и симптомите на подагра, препоръчва се да се спазва здравословен начин на живот, като се избягват алкохола и храни с високо съдържание на пурини.

Редовната физическа активност, контролът на теглото и здравословното хранене са от съществено значение за поддържане на нормални нива на урична киселина в организма.

Лечение на подагра

 • Приемайте лекарствата така както са ви предписани. Използвайте нещо да се подпирате при ходене, докато ставите ви са подути и по възможност стойте в легнало положение;
 • Полезно е при пристъп на подагра да държите подутите стави над нивото на гърдите, колкото е възможно по-дълго време;
 • Поставянето на лед върху засегнатите стави са полезни за облекчаване на болката и възпалението;
 • Поддържането на хидратацията на добро ниво е от ключово значение за намаляването до минимум на честота на интензивността на пристъпите;
 • Черешовият сок може да намали силата и тежестта на пристъпите.

Как да се предпазим

 • Не консумирайте големи количества червени меса и морски дарове;
 • Не пийте често алкохол и в големи количества. Дори ако вече сте получавали пристъпи е най-добре напълно да се откажете от него;
 • Яжте повече нискомаслени млечни продукти;
 • Яжте повече сложни въглехидрати като пълнозърнест хляб;
 • Пийте много течности, тъй като помагат за разреждането на пикочната киселина в кръвта. Уверете се, че приемате достатъчно течности всеки ден;
 • Набавяйте си достатъчно Витамин С, но не прекалявайте.