Еколозите отдавна говорят, че в бъдеще човечеството, без значение дали иска или не, ще се налага да се храни с паяци и мухи. Очевидно, така се опитват да ни накарат да свикнем със самата мисъл, а след това вече да ни сервират и за дегустация.

Защо насекомите се превръщат в храна за човека

В условията на бързо нарастване на броя на населението на планетата е необходимо търсене на алтернативни източници на белтъчини. Много е важно тези източници да бъдат широко достъпни и да не вредят на състоянието на околната среда, както това прави земеделието, например.

И насекомите са най-привлекателния вариант за учените.

Едно от изследванията по тази тема показва, че феновете на японската кухня съвсем скоро ще пробват ястия с насекоми, за разлика от по-консервативните в тази посока техни колеги.

Ново изследване, проведено в Университета на Куинсланд, разширява списъка на претендентите за оригинални позиции в менюто.

Така учените обясняват, че западните потребители като цяло благосклонно се отнасят към идеята да опитат храна от насекоми, ако последните бъдат обработени и замаскирани.

Водещият автор на изследването смята, че още сега в храните може да се влага прах от насекоми. Това ще позволи не само да се доработи схемата, но и рецептите за приготвяне на такива храни да бъдат усъвършенствани. Така вкусът ще остане, ако не непроменен, то най-малко приемлив.

Сладолед от мухи – храната на бъдещето

Един от учениците на автор на изследването вече създаде сладолед от насекоми, който по вкус почти не се отличава от оригиналния студен десерт.

Екипът също вижда в използването на ларви като източник на белтъци за хранене на птици. Експериментите показват, че до 15% насекоми в храненето на пилета-бройлери не оказват влияние на размера на птиците, а също и хранителна стойност, сочност, нежност и аромат на месото. Какво ще кажете?

Предимство на насекомите е бързото им размножаване и това, че навсякъде около нас, няма да е нужно да се ангажират големи площи обработваема земя и да се вреди на околната среда.