Френски учени от Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания и Парижкия университет бият тревога – популярните продукти, с които са пълни магазините са вредни за здравето.
Чипсове и корнфлейкс – заплаха за здравето
Експерти изследвали повече от 105 хиляди души в зряла възраст, които ежедневно попълвали няколко анкети на тема хранене. Общо в тях били посочени 3300 отделни видове продукти и ястия. Наблюденията се водели с продължителност от 10 години.
Сред вредните храни са тези, преминали през висока степен на преработка. Към тази група са корнфлейкс, чипсове, газирани напитки, а също и различни готови ястия, които могат да се закупят от магазина.
Отличават се от домашната храна по това, че съдържат значително количество консерванти и подсладители, сол и наситени мазнини.
Във Великобритания храните с висока степен на преработка заемат около половината от обема на продадените.
Наблюденията на френски изследователи показват, че увеличаването на количеството силно преработени храни само с 10% повишават риска от развитие на заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове с 12%, на исхемична болест на сърцето – с 13%, а заплахата от развитие на инсулт – с 11%.
Според изчисленията, редовната употреба на повече от 4 порции храни с висока степен на преработка на ден повишава риска от преждевременна смърт в близките 10 години с 62%, в сравнение с изяждането само на 2 порции аналогична храна ежедневно.
Учените също посочват, че от яденето на такива храни се огладнява по-бързо и така се повишава риска от развитие на затлъстяване с всички произтичащи от това неприятности.
Чипс и корнфлейкс може, но не всеки ден
Дори и да ни се похапва такава храна, е важно да спазваме правилото да не се прекалява, тъй като тогава възникват посочените неблагоприятни последствия за здравето.
Ако си позволяваме по веднъж два пъти седмично по чипс, тялото дори няма да усети, че сме похапнали вредна храна. Още повече, когато сме гарнирали с полезна – салата, извара и ядки, например.