Експертите препоръчват да се избягва използване на кортикостероиди при лечение на новия коронавирус.

Авторите на статия в The Lancet, основавайки се на данните от предходните епидемични взривове на други коронавирусни инфекции, стигат до заключението, че кортикостероидите може да са повече вредни, отколкото полезни.

Кортикостероидите правят коронавируса още по-опасен

Стероидите често се предписват с цел намаляване на възпалението в белите дробове с новия коронавирус.

Възпаление на белите дробове се развива и при предизвиканите от други коронавируси ТОРС – тежък остър респираторен синдром и БВРС – близкоизточен респираторен синдром.

Стероидите понижават способността на имунната система за борба с вируса и други инфекции, които често се развиват при пациенти със застрашаващи живота заболявания.

Затова според твърденията на експерти в статията приложението на тези препарати може да навреди.

Както показва ретроспективното изследване на тежко болните от Близкоизточен респираторен синдром, почти половината от хората, които са лекувани със стероиди, се нуждаели от допълнително лечение – изкуствена вентилация на белите дробове, лекарства за повишение на артериалното налягане и диализа.

Установено е, че след приема на стероиди организма организмът по-дълго се изчиства от вируса.

Според данните на изследователи, стероидите вредят при епидемия от ТОРС. Тези, които приемали такива препарати, вирусът все още присъствал в организма на заразения 3 седмици след заразяването.

Лечението с кортикостероиди трябва да е първо експериментално

По време на текущата епидемия от коронавируса лекарите се сблъскват с някои трудни решения за това как да лекуват заразените.

При внимателно изучаване на медицинските данни, авторите на проучването съветват да не се използват стероиди за лечение на белодробни увреждания, които са предизвикани от новия вирус.

Ако такива препарати се използват, това трябва да бъде част от клинично изпитване, за да може да се изясни дали помагат или вредят на болните. Това посочва един от авторите на проучването.

Ситуацията със заразените от коронавируса се променя с всеки изминал ден, като последно бе съобщено, че броят на починалите, вследствие на развилата се пневмония е достигнал 900 души.

Общият брой на заразените пък вече е почти 20 000 души. Все още няма прогнози до кога ще нараства заболеваемостта.