Във втората половина на предходната седмица голяма част от страната бе покрита с доста дебела снежна покривка. В предпланинските райони снегът стигна и дори надмина 50 см, а в планините успя да натрупа до над метър нова бяла пелена.

През новата седмица ни предстоят още снеговалежи, макар и на по-малко места, а повече ще трупа пак в планините.

Снеговалежите днес са по-чисти, отколкото до преди няколко години, а патогенните микроорганизми се появяват в купчините сняг и в преспите след около 12 часа.

Разбира се, ако вали сняг с определен цвят, е по-добре да не се яде, но не трябва и да се страхуваме от него.

Натрупалият червенеещ се или жълт сняг обикновено не е свързан с отделянето в атмосферата на опасни химикали.

Да опитваме ли на вкус снега или е прекалено мръсен

През 2017 г. румънски и унгарски учени вземат проби от натрупания пресен сняг в град в централната част на Румъния.

В проби от сняг от парка на града и от натоварена улица слагат в херметично затворени стерилни контейнери. След това изследователите опитват да отгледат в тях колонии от бактерии и плесени.

Оказва се, че колкото по-стар е снега, толкова по-лесно в него се размножават бактерии. След ден в един милилитър разтопен сняг имало от 5 до 20 бактерии.

След 2 дни изброяват 65 микроби, а след седмица – около 200. Активният растеж на бактериите е около 12 часа след снеговалежа.

До преди това снегът бил напълно безвреден за здравето, спокойно може да се похапва, ако, разбира се, налага. Например, почти сме се обезводнили и няма откъде да се набавим вода в близките няколко часа.

Благоприятна среда за размножаване на патогените създават частиците прах примесени със снега. Когато преминават през въздуха кристалите на снега улавят твърдите частици и газообразни съединения.

Така всъщност се проявява и добрият прочистващ ефект на снега по отношение на мръсния въздух в градовете.

Опасен ли е за здравето жълт, оранжев или розов сняг

С учените не биха се съгласили най-вероятно повечето българи, тъй като март 2018 г. у нас валя жълт сняг. Оказа се причина за това е пясък от либийската пустиня, който се вдига със снежния циклон.

По планините пък може да се срещне динен сняг през пролетта. Розовият му цвят се дължи на водорасло, което се размножава с повишаването на температурите и началото на по-интензивното снеготопене.